Ásotthalmi tranzitzóna – Toroczkai László összegzi a történteket

A liberális és kormányzati média napi szinten kikezdi a hazájukért dolgozó hazafiakat. Így történt ez Toroczkai Lászlóval, Ásotthalom polgármesterével is – ki tudja hányadszorra- az ásotthalmi tranzitzóna ügyében. A harcos polgármester Facebook oldalán olvasható közleményében összegzi az eddig történteket.

“Mivel rengeteg sületlenség és félinformáció jelent meg a tervezett ásotthalmi tranzitzónával kapcsolatban, röviden összegzem a valóságot” – írja Toroczkai László, majd így folytatja:

– A Fidesz-közeli Szeged.ma közölt egy rám nézve cseppet sem hízelgő cikket, amiben boldogan számolt be arról, hogy én mégis elfogadom a tranzitzónát, sőt mindezt “pálfordulásnak” is nevezi. Láthatóan a Fidesz mostanában tüzel a Jobbikra, a tálaláson tehát nem lehet csodálkozni, sajnos ugyanezt a cikket vette át a Kuruc.info, megtoldva egy még rosszindulatúbb címmel. Bár korábban már részletesen leírtam, hogy valójában mi történt, de akkor nézzük újra a tényeket:

– A hírekből tudtam meg, hogy a miniszterelnök főtanácsadója, Bakondi György kész tényként bejelentette, hogy megépül a tranzitzóna Ásotthalmon. Korábban éppen azért nem épült, mert én ezt levélben kértem, ezért csak a másik két határátkelő (Röszke és Tompa) mellett épült meg. Erre keményítettünk be, és küldtünk elutasító álláspontot a kormánynak, amely erre elkezdett tárgyalni velünk.

– Első kérésem az volt, hogy a saját szememmel lássam, hogy mi is az a tranzitzóna. Ez teljesült, Röszkén láttam, hogy ez nem menekülttábor, nem befogadóállomás, csupán a határátkelőhelyek logisztikai meghosszabbítása. A határátkelőhelyeken ugyanis eddig és ezután is jelentkezhet a menedékkérő. A tranzitzóna a határvonalon van, letesznek a kerítés helyére kb. 10 bódét, ahol egészségügyi és nemzetbiztonsági szűrésen esik át naponta legfeljebb 15 menedékkérő (akiknek kb. 70 százaléka egyébként már másik EU-országban volt regisztrálva). Ugyanez történik, ha a határátkelőhelyen jelentkezik a menedékkérő, ettől tehát nem érkezik majd több migráns Magyarországra. Ebből az ásotthalmiak semmit sem vesznek észre (legalább a betegek nem járkálnak közöttünk szabadon megfertőzve a lakosságot) innen szállítják járművel azokat, akiket nemzetbiztonsági vagy járványügyi okokból nem különítenek el, a befogadóállomásokra. Ez eddig is így volt Röszkénél, Tompánál és bárhol, ahol átlépik (bárhogyan) a határt.

 

A röszkei tranzitzóna
(clicks: 24) A röszkei tranzitzóna

 

– A tranzitzóna helyét velem egyeztetve jelölik ki egy teljesen lakatlan helyen.

– Ahogy azt még a cikk is megemlíti, nem örülök neki, de azt már sokadszorra felejtik el sokan, hogy nem én kormányzok, csupán egy 4 ezres település polgármestere vagyok egy közel kétharmados kormánnyal szemben. A tranzitzónát már eldöntötték, pár napig ellenálhatok, de ha akarják, megépítik. Így legalább több kérésemet figyelembe vették, nem csupán az útépítést, hanem további számos, a lakosság érdekeit szolgáló kérést is. Hangsúlyozom, lakossági érdekről beszélek, mivel én leszek az egyetlen lakos a tranzitzóna közelében, tehát ha gondot okozna a tranzitzóna, annak én lennék elsősorban a kárvallottja!

– Nem a tranzitzóna a valódi baj, hanem az, hogy – bárhol lépjék is át a határt – nyitott befogadóállomásokra szállítják a migránsokat. Ez ellen kell harcolni! Ha zártak lennének, a 99 százalékuk elkerülné Magyarországot.

– Pénteken egyeztettem a határ szerbiai oldalán lévő Királyhalom polgármesterével, Katona Róberttel is. Amennyiben átver minket a kormány, és mégis valamiféle “menekülttáborrá” alakulna a tranzitzóna, a leghatározottabb tiltakozási formákat fogjuk alkalmazni. Még akkor is lesz lehetőségünk lezárni a határra vezető utakat, vagy éppen súlykorlátozást bevezetni a környéken – foglalja össze Ásotthalom polgármestere.

 

Majd hozzászólásban hozzáteszi-

“Annak ellenére, hogy az elmúlt években legelőször és a legtöbbet harcoltam az illegális migráció ellen, egy jól kiszámított, Ásotthalommal szemben ellenséges kormányzati lépéssel és két nem túl barátian megírt cikk hatására néhányan rögtön leárulóznak. Ez aztán az ostobaság és a rosszindulat… Ha én kormányoznék, pillanatok alatt megoldódna a probléma, itt egyetlen migráns sem kerülhetne nyitott befogadóállomásokra, a zöldhatárt pedig valóban hermetikusan védenénk, nem úgy mint most. De nem én kormányzok.” (Még! – A szerk.)

(Idegen áradat-SZKR)