Amitől sokan tartanak – Törökország megkaphatja a vízummentességet

A számok tükrében elmondható, hogy működik az Unió és Törökország közötti megállapodás, kevesebb menekült és bevándorló érkezik az Égei-tengeren. A háttérben viszont alkudozás, vagy talán zsarolási kísérlet is lehet a török és az uniós vezetők között. A legérzékenyebb kérdés, hogy kaphatnak-e vízummentességet a törökök. A török parlamentben gőzerővel dolgoznak a vízummentességre vonatkozó feltételrendszer teljesítéséhez szükséges törvények megalkotásán.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában azt mondta, a törökök most helyzetben vannak, az azonban kérdés, hogy ezzel mennyire tudnak élni. Hozzátette, a vízummentességnek vannak bizonyos feltételei.

A szakértő szerint elmúlt időszakban túlzott engedékenység volt jellemző a vízummentességre, egy politikai jutalommá vált. Gyarmati István beszélt arról is, hogy Törökország történelmi léptékben viszonylag hamar megkaphatja ezt a vízummentességet. Érthető okokból sokan tartanak tőle – jegyezte meg. Hozzátette, azt kell mérlegelni, hogy a migránskérdés megoldásában mennyire van szüksége az uniónak Törökországra.

A szakember szerint nem lesz elég a Törökországnak eddig ígért több milliárd euró a migránsok humanitárius katasztrófájának megelőzésére. Nyilvánvalóan újabb és újabb támogatásokra lesz szüksége Törökországnak, mert nagy problémáról van szó, nagy teher nehezedik az országra.

Év végéig nagyjából legyőzhető az Iszlám Állam, csitítható a konfliktus, ha komolyan veszik – vélekedett a műsorban a biztonságpolitikai szakértő. Ezzel persze nem szűnik meg a terrorizmus a világban – tette hozzá.

A szakértő szerint ezt a célt Oroszország és Irán is hajlandó támogatni, ám az Iszlám Állam után Szíria és Irak problémája is megoldásra vár, ami nem kisebb probléma, mint az Iszlám Állam maga, a nemzetközi összefogás viszont nehezebben teremthető meg hozzá.

(hirado.hu-Idegen áradat-SZKR)