Japán: nem kap kártérítést a kitoloncolásakor elhunyt ghánai családja

A Legfelsőbb Bíróság nem ítélt meg kártérítést a kitoloncolásakor elhunyt ghánai férfi hozzátartozóinak. A férfi a rendvédelmi szervekkel dulakodott.

Az elhunytakor 45 éves Abubakar Awudu Suraj, ghánai állampolgár 1988-ban érkezett Japánba turistavízummal, ami egy hónapos tartózkodásra jogosította fel. Ezt követően a férfi illegálisan 22 évig élt az országban. Változást a 2006-os esztendő hozott, amikor Koizumi miniszterelnök megvonta a toleranciát a Japánban illegálisan tartózkodóktól. Ennek következményeként 100 ezer érintettet deportáltak külföldre.

A ghánai férfi és japán élettársa a hírre sietve beadták a házassági kérelmüket, ám a házasságlevélnél hamarabb érkezett a kiutasító okirat. A következő három év jogi huzavonával telt el, mígnem 2009-ben a férfit letartóztatták és tíz hónapig – kitoloncolásáig – bezárták.

Kitoloncolására 22 évi illegális tartózkodása után, 2010. márciusában került sor. A repülőtérre szállították, hogy felrakják egy Kairóba induló gépre. Ám az afrikai férfi minden erejével ellenállt. A repülőtér egyik oszlopába kapaszkodott, ordítozott és szembeszállt a rendvédelmi szervekkel. Megfékezésére nem volt elegendő az ilyenkor használatos kézi bilincs. Szükségessé vált, hogy a karjait hátrakössék, és a lábait is összekötözzék. Ordítozását a szájra kötött törölközővel tompították, s hogy a repülőgép ülésében megmaradjon, felső testét előrehajtva rögzítették. Ezek után a férfi elhalálozott.

Japán élettársa (illetve, az időközben kapott papírok szerint felesége) és anyja kártérítésért beperelték a japán államot. Indoklásuk szerint a rendvédelmi szervek eltúlzott fellépése miatt a férfi halálát fulladás okozta. A bíróság 5 millió jent (kb. 11 millió Ft.) kártérítést ítélt meg. Ezt a felperesek kevesellték, s fellebbezésükben 130 millió jent (mintegy 280 millió Ft.-ot) követeltek.

A tokiói Legfelsőbb Bíróság nevében eljáró Takizawa Izumi bíró azonban minden kárigényüket elutasította. Érvelése szerint a 45 éves Abubakar Awudu Suraj nem fulladásban halt meg, hanem szívritmuszavartól, s azt nem a japán rendvédelmi szervek hibája okozta.

Suraj ügyében elkötelezett ügyvéd csoport felebezett a bizonyítékok megőrzésére, így az Igazságügyi Minisztérium megnyitotta a dokumentumokat, amiben a tokiói Bevándorlási Hivatal által készített fotókon az eset körülményeinek rekonstruálása látható:

写真番号3 (clicks: 25) 写真番号33 (clicks: 24) 写真番号35 (clicks: 4)

 

Kövesse Facebook oldalunkat!

(Kobayashi Inter Japán Magazin-Idegen áradat-SZKR)