Migránsokat kísértek az újságírók, őrizetbe vették őket

Nyolcvan külföldi újságírót vett őrizetbe a macedón rendőrség, akik a görög Idomeniből indult menedékkérőket kísérték.

Egy falusi temetőnél tartóztatták fel a macedón rendőrök azokat a menedékkérőket, akik illegálisan jutottak be Görögországból Macedóniába. A hatóságok a migránsok egy részét, valamint az őket kísérő nyolcvan újságírót őrizetbe vették. Utóbbiakat végül bírság ellenében elengedték, a migránsokat pedig elkezdték visszaszállítani a határ görög oldalára.

Minderre azután került sor, hogy migránsok több ezres csoportja hétfőn megunta a hetek óta tartó várakozást, megkerülte a határzárat, és a zöldhatáron, folyókon átkelve behatolt Macedóniába, hogy folytathassa útját Nyugat-Európa felé.

Többségük most visszakerül a görög oldalon álló betolakodótáborba, ahol az elmúlt hetekben már több mint tízezer ember torlódott fel. A határon továbbra is patthelyzet van: Macedónia nem engedi be a menedékkérőket, akik viszont nem akarnak visszafordulni.

„Tizenhat napja vagyok itt, nagyon nehéz a helyzet, sátrakban alszunk, ami nagyon hideg a gyerekeknek. Sorban kell állnunk az élelemért, sorban kell állnunk mindenért. Szeretnénk, ha vége lenne már ennek, szeretnénk Németországba menni, szeretnénk kiszabadulni ebből a helyzetből”– siránkozik az egyik betolakodó.

Ausztria és a nyugat-balkáni országok még február végén állapodtak meg arról, hogy jelentősen szigorítják a határellenőrzéseket, és megakadályozzák az illegális határátlépéseket. Emiatt több tízezer migráns rekedt Görögországban, a Nyugat-Európára nehezedő nyomás viszont csökkent – ezt a német kancellár is elismerte.

„Ami a balkáni útvonalat illeti, igen, Németország kétségtelenül profitál abból, hogy kevesebb ember érkezik, és ez összefüggésben áll a macedón–görög határ lezárásával is. Ezt direkt ilyen sorrendben mondom. A huszonnyolc uniós tagállam megállapodásának célja azonban az, hogy ismét érvényt szerezzünk a schengeni rendszernek. Ez pedig nem azt jelenti, hogy Macedónia megvédi a görög határt, hanem azt, hogy Görögország megvédi a macedón határt és a külső határait is” – hangsúlyozta Angela Merkel.

A görög–macedón határ lezárása miatt egyre valószínűbb, hogy a migránsok új útvonalat keresnek majd, és megpróbálják kikerülni Macedóniát. Egyes feltételezések szerint Albánián és az Adriai-tengeren, vagy pedig Bulgárián keresztül próbálják majd folytatni útjukat Nyugat-Európa felé.

(Hír tv-Idegen áradat-SZKR)