Görög-macedón határ: Áttörték a migránsok a kerítést (+video)

Migránsok próbálják áttörni a kerítést a macedón-görög határon az észak-görögországi Idomeni felől 2016. február 29-én Fotó: MTI / AP

Macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszatartani a kerítést megrohamozó migránshordát a görög-macedón határon, de sokan így is átjutottak a macedón területre.

 

 

 

A macedón rendfenntartók akkor vetettek be könnygázt, valamint hanggránátokat, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál. Néhány migráns ezután kővel dobálta meg a rendőröket, többen megsérültek, a migránsok mellett újságírók is.

A csaknem 300 iraki és szíriai menekült azért döntötte ki a határkerítést, mert így kívánt tiltakozni az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a migránsokat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé.

Miután a migránsok áttörték a rendőrkordont, megszállták a határ menti vasúti síneket, és a talpfák segítségével elkezdték lebontani a görög–macedón határon emelt kerítést, amelyet később át is szakítottak. A rendőrök könnygáz- és hanggránátokkal próbálták meg feltartóztatni a tömeget. Ezzel egy időben megkísérelték helyreállítani a határátkelőn emelt, kidöntött szárnyas kaput.

A tömeg azt skandálta, hogy nyissák meg előttük a kerítést, amit a macedónok éppen akkor erősítettek meg. Emellett már páncélkocsik is érkeztek a helyszínre. A legfrissebb hírek szerint a migránsok egymással is összeverekedtek.

Időközben folyamatosan érkezik a macedón rendőrség erősítése, akárcsak a nemzetközi segítség. További páncélozott járműveket is hoztak a helyszínre. A migránsok egymást biztatják, a határ megnyitását követelő transzparenseiket kifüggesztették a kerítésre.

A táborban olyanok is vannak, akik nem háborús övezetből származnak. A szírek azonban ügyelnek arra, hogy az afgánok ne vegyüljenek közéjük, akiknek egyébként nem engedélyezik a Macedóniába való belépést.

A migránsok száma Idomeniben meghaladta a tízezret, a görög hatóságok által közölt hat-hétezres szám pedig már rég megdőlt.

Így randalírozott a migránscsürhe:

(MNO,M1 nyomán – SZKR)