Egy éjszaka a hegyekben – A vármegyések is ott voltak a Nagy Kitörésen!

Szombaton délután Mozgalmunk számos tagja gyűlt össze a Budai Várban, hogy részt vegyen az immáron tizedik jubileumát ünneplő Kitörés 60 emléktúrán.

A vármegyés menetet a Farkasok osztaga vezette, hogy a hősi halottak emlékére megrendezett túrán meglegyen a megfelelő katonás fegyelem, annak rendje és módja szerint.
1455614675366

A változatos tájat a dagonyává duzzasztott sár nehezítette ugyan, ám aki már többször részt vett a kitörésen az már jól tudta, hogy ez bizony egy viszontagságoktól korántsem mentes túra, amely próbára tesz fiatalt és időset egyaránt. Jó érzés volt látni, hogy életkortól és nemtől függetlenül rengeteg ember állított ily módon emléket a második világháború Európát óvó hőseinek. Sokak öltöztek korhű egyenruhákba és voltak, akik a legapróbb részletekre is ügyeltek; mondjuk, ami a katonai ruházattal együtt járó köszöntésekre vonatkozik.
1455614536555Balról jobbra: Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere, Egy pontőr, N. Balázs Fővárosi HVIM próbaidőse pontőri szolgálat közben.

Az ellenőrzőpontokon a Kárpát-medence minden szegletéből ide érkezett katonai hagyományőrző csapatok fogadták meleg teával, szendviccsel, vagy egy kis csokoládéval a túrázókat, és adtak eligazítást a gyakorta bizonytalan, és fölösleges erdei felderítésekbe bonyolódóknak, ám az emberek kedvét ez sem lombozhatta le; töretlenül törtek előre a cél felé.

Szellemiségükön is érződött, hogy többségében nem a sport volt az, ami ide csalta őket, hanem a közös világnézeti alap, a hősök előtt való tisztelgés. Egy igazi bajtársi közösség alakult ki, nagyon sok ismerőssel találkoztunk mi is és túra közben több barátság is köttetett, amelyek közül számos akár egy életre szóló is lehet.

 – N. Balázs – Fővárosi HVIM, próbaidős –

A beszámoló második fele, és további képek a hivatkozásra kattintva érhetőek el.

(Fővárosi HVIM nyomán Mi Magunk – SZKR)