Balassagyarmat kiáll Székelyföld mellett

“Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a közelmúltban, a tavalyi év nyara után, ismételten sok ember önérzetét sértő módon volt kihelyezve több hétig nemzetünk egyik jelképe, nevezetesen a székely önrendelkezés, és identitás megtestesítője a „székely zászló” településünk városházára.”

Nyílt levél Medvácz Lajos polgármesterhez

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a közelmúltban, a tavalyi év nyara után, ismételten sok ember önérzetét sértő módon volt kihelyezve több hétig nemzetünk egyik jelképe, nevezetesen a székely önrendelkezés, és identitás megtestesítője a „székely zászló” településünk városházára. A tavalyi eset is sajnálatos fényben tüntette fel Balassagyarmat városát, nevezetesen az a baklövés, hogy a város főterén több napig nemzeti jelképünk, a magyar lobogó fejjel lefele volt kifüggesztve a vadonatúj főtéren. Bízunk benne, hogy nem egyfajta új turistalátványosság feltalálására törekszik, valaki az illetékesek közül. Ennek elkerülése érdekében kérjük a városvezetést, hogy a továbbiakban nagyobb odafigyeléssel kezeljék nemzetünk jelképeit.

Napjainkban különösen fontos hangsúlyt kellene, hogy kapjon a székely nemzettestvéreink melletti kiállás és együttérzés, hiszen 2015 év nyarától Erdély szerte tapasztalhatóak erősödő soviniszta és kisebbségellenes román megnyilvánulások. Ezek a tendenciák célzottan a székelység gerincének megtörését szolgálják. Szülőföldjükön jelenleg is a feje tetejére akarják fordítani a kisebbségi jogaikat, mi ne tegyük ezt az ő szimbólumukkal, még véletlenül se. Ehelyett a Civitas Fortissima eszmeiségéhez méltóan Balassagyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete legyen az első, aki akár még az ország vezetőit is megelőzve felemeli szavát a mindenféle Európai normát sárba taposó román jogtiprásokkal szemben. Ehhez méltó múltbéli muníciót nyújthat az Ön 2009 évben megvalósított tisztességes és becsülendő kiállása, amivel felemelte szavát a Szlovák Köztársaság részéről érkező provokáció ellen. Közel száz évvel ezelőtt Balassagyarmat városa sokat köszönhetett azoknak a székely bakáknak, akik a Csehkiverést követően szabadították fel a környéket, és tettek arról, hogy a balassagyarmatiak véráldozata ne legyen hiába való. Kérjük Önt, hogy fontolja meg, hogy egy országos pártpolitika felett álló kezdeményezés élére álljon a városunk, amelyhez bármelyik magyarországi település is csatlakozhatna. Legyünk méltóak az őseink által kiharcolt és megörökölt címhez. Bízunk benne, hogy ötletünk nyitott polgármesteri ajtón kopogtat, és a döntését nem befolyásolja az hogy 2009-cel ellentétben már nem egy ellenzéki erő tagjaként vezeti városunkat.

A közelmúltban nagyon jó példa volt már arra, hogy egy nálunk sokkal kisebb település kezdeményezése is hatalmas változásokat hozhat a nemzet, illetve az ország életében. Felidézhetjük, hogy egy polgármester megálmodta azt a kerítés-rendszert, amivel meg kívánta óvni települését Ásotthalmot, továbbá szülőföldjének minden szegletét az évek óta eszkalálódó, de a tavalyi évre már elviselhetetlenné váló népvándorlás negatív hatásaitól. Ötletét követően a döntéshozók is felismerték a kezdeményezés létjogosultságát, és éltek azokkal a megvalósítási eszközökkel, amik csak az ő kezükben vannak meg. Balassagyarmat kiállása, és példamutatása ma is sokat tehet a kisebbségi sorba sodort testvéreink küzdelmeinek megsegítésében. Őseink a földjeink elvesztése ellen emelték fel szavukat, mi tegyük ma ezt, a jogok elvesztése ellen.

Dobrocsi Lénárd
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Önkormányzati képviselő, Választókerületi Elnök

Veres Vendel Szabolcs
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Balassagyarmati Elnöke

Előzmények a nemzeti szimbólumaink nem megfelelő használatáról:
trikolor (clicks: 27)

szekely_zaszlo (clicks: 23)

Az elmúlt időszak bicskanyitogató eseményei, ami ellen minden olyan településnek illik felemelnie a szavát, ahol ki van tűzve a székely zászló:

– Szovátán megbírságoltak egy férfit, mert a saját háza udvarán Wass Albert-szobrot állított.
Az Ismerős Arcok együttes sepsiszentgyörgyi koncertjére kommandósok törtek rá.
“Irredenta propaganda és gyűlöletkeltés” miatt perbe fogták a Kárpátia zenekar frontemberét, Petrás Jánost.
– Megbüntették azokat a marosvásárhelyi civileket akik a városban (a törvényeknek megfelelően) kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki.
– Csíkkozmáson eltávolíttatták a községháza magyar feliratát.

2009 példaértékű kiállása, ami remélhetőleg napjainkban is megismétlődhet.

(Gyarmat Hangja – Székelyföld nem Románia! – SZKR)