A szenzációk között meglapulva

Az Aleppó tartományban fekvő Kveiresz Légibázis kettő és fél évig volt körbezárva, a gyűrű bezártakor mintegy ezren voltak a védők, mire a Tigrisek -nem meglepő módon egy önkéntesekből álló elit alakulat- felszabadították őket, sérültekkel együtt is csak nagyjából kétszázan maradtak.

Kíváncsian vártam, hogy mikor kapja fel az eseményt a média, de alig találtatott figyelemre az, hogy 2015. november 10.én, a Szíriai Arab Hadsereg, azaz a kormányerők visszafoglaltak egy katonai repteret, melynek parancsnoka az ostrom alatt Munzer Zammam vezérőrnagy volt.

A jegyzőkönyv kedvéért jegyezzük meg, hogy a Tigrisek nem voltak egyedül, a szír hadsereg, illetve szír önkéntesek (Nemzeti Védelmi Erők) a földön a Hezbollahhal szorosan együttműködve, az iráni Qassem Soleimani vezérőrnagy parancsnoksága alatt hajtották végre a felmentést, a szír és az orosz légierő közvetlen támogatása mellett. Előző nap, november 9-én 2 km-re tudták a lojalisták megközelíteni a körbezárt bázist, az előrenyomulást az Iszlám Állam által korábban letelepített aknamező is hátráltatta. Miután a védők és a felmentők kezet foghattak, kihasználták előnyüket és tovább tágították a gyűrűt, kitakarítva a reptér környezetét is. Enélkül természetesen csak félsiker lett volna a művelet, hiszen az erősen leamortizált létesítményt továbbra is tűz alatt tudták volna tartani.

CTYEHSwUAAA33qZ
(clicks: 17) November 9.

 

away.php
(clicks: 17) November 10.

 

A védők túlélését segítette, hogy a szír hadsereg juttatott nekik időnként ellátmányt helikopterrel.

A repülőtér felszabadítása nemcsak azt a tényt jelenti, hogy újra a kormányerők kezére került funkcionálisan is, hanem egyúttal az Aleppó és Rakka közötti 4-es főutat is teljes egészében visszafoglalták, ami a mozgásokat teszi könnyebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá jelentésük szerint „több száz” terroristával végeztek az ostromgyűrű áttörésekor és a környék megtisztításakor, valamint megvédtek egy jelképet. Jelképe lett az ellenállásnak, hogy noha kimenekülhetett volna a személyzet, hogy mentse életét, még az ostromgyűrű bezárulta előtt, ők mégsem hagyták azt hátra, így egy beékelődött gócpontként foglalták le terroristák ezreit az évek alatt, ezzel is elvonva őket minden más lehetséges célponttól.

Másik térkép, szintén 11. hónap 10.e. Kicsit túl is szaladtak a reptéren.
(clicks: 27) Másik térkép, szintén 11. hónap 10.e. Kicsit túl is szaladtak a reptéren.
A viseltes támaszpont madártávlatból
(clicks: 16) A viseltes támaszpont madártávlatból

 

13940820000386_PhotoI
(clicks: 4) Asszad elnök személyesen gratulál katonáinak

 


Videó összefoglaló a frissen felszabadított reptérről. Életük egyik legszebb napja lehetett.

(Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet)