Mint egy videójáték: harcérintkezések sisakkamerákon

Sisakkameráknak köszönhetően minden eddiginél exkluzívabbak az arcvonalról készült felvételek. Gyakorlatilag minden konfliktusból, minden oldalról találhatunk az interneten felvételeket, amiket harcoló katonák rögzítettek a sisakjukra szerelt kamerával.


A Youtuben, vagy a LiveLeak-en beütve, hogy “Helmet Cam” (sisakkamera) számtalan felvételt láthatunk, amik valós harcérintkezések között készültek. A felvételek legtöbbje nyersek, nincsenek effektezve, így igazán realisztikusak. Mi is ezzel a probléma? Talán az, hogy a háború virtualizálása tovább folyik, közömbössé válik az átlagember a harc iránt. Harcosoknak azonban ajánlott ilyen videókat nézni, hogy a harcérintkezések légkörét hadd szokják!

A mai napon jelent meg a Delta Force iraki túszmentőakciójáról szóló videó, amiben pesmergákat mentenek ki az ISIS fogságából. A tűzharc során egy amerikai katona életét vesztette:

Szintén egy amerikai videó, ami sokkolta az amerikai közvéleményt, hogy mennyire is kiszolgáltatottak tudnak lenni egy harci helyzetben a katonáik, amikor is ők kerülnek kutyaszorítóba:

A leghíresebb, több mint 8 milliós felvétel ezen a linken található, és a jenki harcérintkezéseket tartalmazó csatorna pedig itt.

A Hezbollah felvétele:

De 2 perc keresgélés után találhatunk videót a oroszbarát, kelet-ukrajnai felkelőkről is:

Illetve az ukrán kormánycsapatokról:

És a végére hagyva a mi szempontunkból talán a legérdekesebbet: Magyar katonák afganisztáni harcérintkezése 3:09-től:

(Militarizált Övezet – Szent Korona Rádió)