Libanon londoni nagykövete szerint “Izrael kinyitotta Pandora szelencéjét”

Rami Mortada szerint a Hezbollah nem követett el erőszakot, a „forrófejű” izraeliek eszkalálták a helyzetet

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Hezbollah nem követett el erőszakot, mivel a csoport csak izraeli „katonai célpontokat” támadott a tavaly októberben kitört térségbeli válság kezdete óta – mondta Libanon londoni nagykövete, Rami Mortada a BBC Today című műsorában a The Telegraph szerint.

Mortada hozzátette: Libanon kezdetben megpróbált diplomáciai megoldást találni a kialakult helyzetre, de a „forrófejű” izraeliek „más utat választottak”. „Izrael eszkalációs utat választott egy nagyon ingatag és veszélyes régióban. Kinyitotta Pandora szelencéjét” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a Hezbollah most önvédelmi helyzetben van.

Mint mondta, ő jelenleg is a diplomáciai rendezés pártján áll, mert „meg kell állítani ezt a vérengzést Gázában, meg kell állítani ezt a vérengzést Libanonban”.

Mortada szavaira Richard Kemp, egy izraeli katonai jótékonysági szervezet vezetője és a brit hadsereg volt parancsnoka reagált. „Attól tartok, hogy a libanoni nagykövet súlyos tévedésben van” – fogalmazott.

„A Hezbollah észak-izraeli falvakat és városokat lőtt, majd megcélozta Tel-Avivot is” – tette hozzá. Kemp a Golán-fennsíkon található Majdal Samszra júliusban mért rakétatámadásban meghalt 12 gyermek halálára utalva azt mondta: „Mindannyian civilek voltak”.

Mortada korábban „bűnöző” háborús taktikával vádolta Izraelt, és azt mondta, hogy az izraeli hadsereg Libanonba való betörése a „végítélet” forgatókönyvéhez vezetne.

Kilenc kórházat ért találat Libanonban, több mint száz egészségügyi dolgozó és tűzoltó meghalt

Alternatív valóság: Izrael nem engedi vissza Dél-Libanonba a Hezbollahot

(Hvg nyomán Szent Korona Rádió)