Az első összecsapás, mint a Hezbollah sikeres lesállásának története (frissülve a mai nap harcérintkezéseivel)

A Hezbollah a tegnapi napon sikeres lesállást hajtott végre a Libanonba előrenyomuló izraeli hadsereggel szemben pár száz méterre a határtól. Mint megírtuk: 8 izraeli katona meghalt, több tucat megsérült. A szabadságharcos szervezet közleményt adott ki az eset leírásával, amit változtatás nélkül közlünk, kiegészítő információkkal tűzdelve. Alatta pedig a mai nap (2024.10.03.) fontosabb harcérintkezései és a libanoni front eseményei.

Telegram-csatornánkon percről percre tudósítónk a közel-keleti konfliktusról is>>>

“Az Iszlám Ellenállás harcosai kedd hajnalban figyelték az „izraeli” ellenséges hadsereg felderítő mozgását Odaisseh városával szemben, egy nyílt területen. Az ellenséges katonák lehetséges előrehaladási útjának felderítése során a harcosok először nem szálltak szembe a felderítő erővel, és hagyták, hogy az teljesítse küldetését és visszatérjen.

Ennek az erőnek a mozgása és viselkedése alapján a harcosok előrehaladott lesállást tudtak felállítani a dél-libanoni Al-Mahafer/Odaisseh térségben.

Az ellenállási harcosok sikeresen lesben várták az elit erők belépését és állásfoglalását a környék egyik házban. Szerda hajnalban az „izraeli” ellenséges hadsereg több mint 30 tisztből és katonából álló elit csapata némán elkezdett behatolni az előkészített területre. Amikor az „izraeli” egység a megsemmisítési zónába érkezett, nem messze a határtól, az ellenállók a „Szolgálatodra állunk, Naszrallah!” felkiáltással kezdték meg a harcérintkezést. A harcosok könnyűfegyvereikből, géppuskáikból és rakétalövedékeikből golyózáporokat zúdítottak a megszállókra.

Az ellenállás harcosai és a beszivárgó elit csoport közötti összecsapás elérte célját. Az összecsapásnak sok halottja és sebesültje volt a zsidók sorai között: ezekkel szembesülve sikoltozni és jajgatni kezdtek a még élők.

Az összecsapással egy időben az ellenállás közeli támogató csoportjai az ellenség utánpótlási vonalait vették célba. A támadás „Misgav Am”, „Kfar Giladi” és „Metulla” településeket érte aknavető lövedékekkel és rakétákkal. Ez akadályozta a lesállásba futott, beszivárgó haderő támogatásának megérkezését. Az „izraeli” légierő helikopterekkel azonnal beavatkozott a határon. Elkezdték terület átfésülését és biztosítását azzal a céllal, hogy kivonják a halottakat és a sebesülteket. A visszavonulásukat füstköddel fedezték.

Az evakuálás

Az Iszlám Ellenállás megígéri legszentebb és legfelsőbb mártírjának, Őeminenciájának, Sayyed Hassan Nasrallah főtitkárnak, valamint lojális, büszke és nagylelkű népének és minden igaz mártírnak, hogy folytatni fogja a harcot. Az Ellenállás megerősíti, hogy továbbra is megvédi a drága Libanon földjét azon tervek szerint, amelyeket mártírhalált halt vezetői felügyeltek, élükön Őeminenciájával, az Al-Quds felé vezető ösvény mártírjainak mesterével. Az Ellenállás bejelenti, hogy megígéri az ellenségnek, hogy amit ma, szerdán látott, az csak egy kis ízelítő. Az Iszlám Ellenállás megerősíti, hogy sok minden vár az ellenségre Dél-Libanon földjének minden centiméterén, ha előre merészkednek. Sok minden vár ránk, az ellenségre, nappal és éjszaka a csatatéren.” – zárja sorait a Hezbollah közleménye.

Az összecsapás után elterjedt a médiában, hogy a Hezbollah különleges egysége, a “Radwan” egység hajtotta végre azt: a szervezet cáfolta, mint írják reguláris erőik védekeztek sikeresen, a Radwan még nem bocsátkozott harcokba.


A 8 halott izraeli, köztük az egység parancsnokával

A csütörtöki nap (2024.10.03.) nincsenek egyelőre hírek újabb betörési kísérletekről. A térképen sem látunk komolyabb előremozdulásokat, viszont a Hezbollah a határon felsorakozott zsidó erőket zaklatja a folyamatos átlövésekkel, amiket leginkább kisebb aknavetőkkel és irányított, kézi páncéltörő rakétákkal hajtanak végre. Csak mai napon, délig végrehajtott támadásaik, a Hezbollah kommunikációja alapján (gépi fordítással, ezért a “bombázás” és egyéb terminusok nem pontosak):

“Az ellenállási harcosok egy rakétavetővel célba vették az ellenséges izraeli erők egy csoportját az Admit Colony közelében.

Izraeli ellenséges erők egy csoportjának bombázása az “Al Raheb” helyszín közelében két “Burkan” rakétával, Gáza támogatására, valamint Libanon és népe védelmében.

Izraeli ellenséges erők egy csoportjának bombázása “Kfargaladi” megszállt településen egy sor “Falaq” rakétával Gáza támogatására, valamint Libanon és népe védelmére.

“Falaq” rakétákkal bombáztak izraeli ellenséges erők egy csoportját a “Ramim” Basaliya laktanyában

Mudzsahedeink rakétavetővel bombázták az izraeli ellenséges erők gyülekezőjét a Miskfaam erdőben Gáza támogatására, valamint Libanon és népe védelmében.

Tüzérségi lövedékekkel az izraeli ellenséges erők mozgása az Al-Raheb helyén, közvetlen találatot ért el

Rakétavetővel bombázta a megszállt Tiberias várost Gáza támogatására, valamint Libanon és népe védelmében

Az izraeli ellenséges erők koncentrációját Sza’sa településen rakétavetővel bombázza Gáza támogatására, valamint Libanon és népe védelmében”

Miután Maroun Al-Ras településnél robbanóeszközökkel állították meg az előreszivárgó zsidókat, jött is a mentőhelikopter.

🇱🇧Libanoni televízió győzelmi jelentése ⚔️
2024.10.03. 14 órakor.

“Harcosaink ma hajnal óta visszaverik az “izraeli” ellenséges hadsereg elit erőinek minden olyan kísérletét, hogy Dél-Libanonban több fronton is előrenyomuljanak, különféle típusú fegyvereket és robbanóanyagokat használva, súlyos veszteségeket okozva nekik mind a felszerelésben, mind a személyzetben.

Pontos csapásaink eddig meghiúsítottak minden ellenséges “izraeli” előretörést libanoni területen.

Harcosaink tüzérségi lövedékekkel és rakétákkal célozzák meg azokat a helyeket, ahol az “izraeli” ellenséges katonák gyülekeznek, valamint a frontvonalakat a megszállt területeken belül az elülső perem mentén, közvetlen találatokat érve el.

Az ellenségre előre elkészített leseink jelentős veszteségeket okoztak katonáinak.”

15:50 – Izraeli biztonsági források szerint: Ma hajnali 3 órakor egy libanoni drón lecsapott a “13-as bázisra” Izrael északi részén, megölt egy katonát, és többen megsebesültek, néhányan súlyosan.

20:00 – A Hezbollah megállapítja, hogy megbízható helyszíni és biztonsági forrásokból csak a mai napon 17 izraeli katona és tiszt halt meg Dél-Libanonba való betörési kísérletek során.

20:45 – Az izraeli hadsereg (IDF) szerint csütörtökön mintegy 200 rakétát és több drónt lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre – írja a The Times of Israel.

21:10 – Jelenleg 10 rakéta érkezett Haifa és Kiriat felé Libanonból. Robbanások hallatszódtak a térségben.

21:25 – Újra próbálkoznak az izraeliek a tegnapi lesállás helyszínéül szolgáló Odejszhej településnél, Északon. Nagyon próbálnak áttörni, golyózápor fogadta őket.

21:34 – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Kuwait közösen nyilvánították ki, hogy semlegesek maradnak az iráni-izraeli konfliktusban és nem engedélyezik az USA-nak, hogy légterüket használják Iránnal szemben.

Mint megírtuk: Az első napokban nem sikerült áttörni a Hezbollah védelmi állásait Dél-Libanonban, ugyanis területvédelemre rendezkedett be a szervezet, erre készülnek 2006 óta. A Hezbollah képességeiről ajánlunk egy rövid elemzést.

(Szent Korona Rádió)

Izrael nem tudta áttörni a Hezbollah védelmi állásait a libanoni határon (frissítve egy újabb győzelemmel)

Az elesett Hezbollah szabadságharcosok hozzátartozóinak gyűjteni is terrorizmus