Lejjebb mehet az üzemanyag ára

Az MNB előrejelzése szerint a jövőre a benzin ára akár az 500Ft/liter árat is megközelítheti, azonban erre kicsi az esély, ugyanis sok a befolyásoló tényező.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az elemzői prognózisokkal összhangban alacsonyabb olajárat vár jövőre az MNB a napokban közzétett Inflációs jelentés szerint – írja az mfor.hu, mely szerint az elemzők egy része valóban az olaj árának csökkenésére számít. Ennek számos oka van, többek között az, hogy a kínai konjunktúra idén is elmaradt a várttól, emellett jövőre az Egyesült Államokban is az idei évnél gyengébb lehet a növekedés, miközben várhatóan a legnagyobb európai gazdaságok teljesítménye is inkább csak stagnálni fog.

Ezzel szemben viszont a kínálati oldalon mind az OPEC+ tagok, mind a kartellen kívüli nagyobb termelők fokozni szeretnék a kitermelésüket. Ebből pedig alacsonyabb olajár következik jövőre, ami aztán megjelenik a finomított termékek árában, vagyis üzemanyagáresésre lehet számítani.

A lap szerint ugyanakkor bizonytalanságot jelent, hogy közben változhatnak az adózási szabályok, ami a költségvetés problémái miatt nem kizárt, ráadásul a forint árfolyama is erősen befolyásolja az üzemanyagárat. Amennyiben viszont ez a két tényező nem okozna jelentősebb drágulást, akkor a 65 dollár alá beeső Brent árfolyam esetén a benzin ára megközelítheti a hazai kutakon a lélektaninak számító 500-as szintet.

Kiderült: akár naponta is változhatnak a benzinárak

(Nyugat nyomán Szent Korona Rádió)