Kitört a harmadik libanoni háború: Rakétazápor hull Tel-Avivra

Hivatalosan is megerősítették, hogy kitört a háború Libanon és Izrael között. A hírt az izraeli hadsereg, az USA és maga a libanoni külügyminisztérium is megerősítette. Már hétfőre virradóan érkeztek arról hírek, hogy harcfelderítésbe kezdtek a zsidó különlegesek: kisebb rajtaütések és átszivárgások voltak, főleg információszerzési céllal, azonban hétfő estére a tüzérségi előkészítés már biztosan megindult. Harckocsik előrenyomulásáról ellentmondásos hírek érkeztek, csak a határig vonták őket előre vélhetően

Telegram-csatornánkon szinte percről perce követjük az eseményeket >>>

Ezt a cikkünket csak a főbb hírekkel frissítjük, néhány órás összegzéssel.

20:48 Ma éjszaka visszatámad még Izrael

Az IDF bejelentette, hogy válaszolni fog az iráni rakétatámadásra ma este, és az eredményt „az egész Közel-Kelet látni fogja”

20:45 Hezbollah közleménye

Célba vettük az izraeli erők összegyűjtését Metula telephelyén rakétákkal (Legészakibb izraeli település).
Katyusha rakétákkal megcéloztuk az Al-Bassa településen összegyűjtött erőket is.

20:40 A Hamász aktivizálódik

Eközben az állítólag megsemmisített Hamász 80 fegyverese megrohamozta az izraeli megszállókat a Gázát kettévágó Netzarim folyosóban, hogy egyesíthessék Északot és Délt a felszínen is. A 80 fegyveres tűzharcba keveredett az IDF katonáival, akik jelzőfényeket lőttek a magasba. Úgy tűnik a rakétázás doppingként hatott az ellenállókra.

20:35 Mi van a mérlegen?

Irán minimum 200 rakétát indított Izrael ellen az este beálltával, melyeknek legalább 80%-a talált, tehát az oly híres vaskupola sem tudta megfogni azokat.

A több célponton becsapódó rakéták közül a terrorállamnak a legfájóbbak valószínűleg a Nevatim és Ilania légibázisokat ért találatok voltak, hiszen a Nevatimon állomásozott F-35-ösök közül minimum 20 darab megsemmisült. Onnan már biztosan nem fognak többé terrorizálni.

Irán a támadás után elismerte, hogy hiperszonikus rakétákat is használtak először éles körülmények között.

20:15 Mi lesz ha visszatámad Izrael?

Netanjahu több miniszterrel együtt órák óta egy megerősített földalatti helyszínen tartózkodik Jeruzsálemben – közölte az izraeli 13-as csatorna.

🇺🇸🇮🇱 Donald Trump olyan háborúnak nevezte Irán Izrael elleni támadását, amelyet meg lehetett volna akadályozni.

Ha Izrael válaszolni mer, Irán megsemmisítő választ fog adni – közölte Irán ENSZ-képviselője

Irán nem sokkal az Izrael elleni támadás előtt figyelmeztette Oroszországot és az Egyesült Államokat.

19:58 Megtámadja az USA Iránt?

Lindsey Graham amerikai szenátor felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy engedélyezze az Egyesült Államok fegyveres erőinek bevetését az Iráni Iszlám Köztársaság ellen, amelynek célja az olaj- és energiainfrastruktúra elleni támadás.

A politikus az X fiókján közzétett bejegyzésében így fogalmazott:

Ez a szabad világ számára a választás pillanata Iránnal kapcsolatban.

Az ajatollah és az iráni rezsim vallási nácik, akik el akarják pusztítani Izrael államot – az ő szavaik, nem az enyémek. Meg akarják tisztítani az iszlámot és meg akarják támadni az Egyesült Államokat – ismét az ő szavaik, nem az enyémek.

Ennek az Izrael elleni rakétatámadásnak kell jelentenie a vörös vonalat, és arra kérem a Biden-kormányt, hogy koordináljon elsöprő erejű választ Izraellel, kezdve Irán olajfinomítási képességével.

Ezeket az olajfinomítókat kell támadni, mégpedig keményen, mert ez a rezsim pénzforrása a terror elkövetéséhez.

Imáim Izrael népével vannak, és Isten áldja meg továbbra is Izraelt.

19:37 Amerika fogja megmenteni a zsidókat?

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök jelenleg a Fehér Ház válságstúdiójában tartózkodik, és utasította az amerikai hadsereg Közel-Keleten tartózkodó egységeit, hogy segítsék Izrael védelmét.

19:35 Folyamatos a rakétaeső

19:25 A Hezbollah és Jemen is indított rakétákat

Kihasználva a “kicsit” leterhelt Vaskupolát, gyorsan indított a Hezbollah is pár rakétát, biztos, ami biztos alapon.

Ez volt az első alkalom, hogy harcosai rakétákkal támadtak meg egy észak-izraeli haditengerészeti támaszpontot.

Jemen is indított néhány tűzijátékot kedvességből: senki sem akar kimaradni a jóból úgy tűnik. Értsd: kicsit megunták a zsidók terrorját, amivel az elmúlt egy évben véghez vittek Gázában, Ciszjordániában, illetve újabban Libanonban, de gyakorlatilag az egész Közel-Keleten.

19:13 Legfrissebb nemzetközi fejlemények

Ezen a hétvégén Khamenei ajatollah vezeti a pénteki imát Teheránban, és prédikációt mond, amely várhatóan megadja az alaphangot Irán Izrael elleni stratégiájához és a megtorláshoz, ezt csak rendkívüli körülmények között teszi, utoljára 2020-ban, Szulejmáni megölése után történt meg

Az izraeli miniszterelnöki hivatal felkérte Moszkvát, hogy lefolytathassanak egy telefonbeszélgetést Netanjahu és Putyin  között.

Izrael kiürítette a Katonai Hírszerzési Igazgatóság, a Moszad és a Shin Bet által üzemeltetett több létesítményt Tel-Aviv környékén; annak lehetősége miatt, hogy Iráni ballisztikus rakéták célba vehetik őket.  (Akkor még nem hullott a rakétazápor)

A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője arabul azt mondta a Sky Newsnak: “Teherán tájékoztatta a nemzetközi tisztviselőket az Izrael elleni várható támadás méretéről és időzítéséről.”

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szerint az Iránból való rakétázás széleskörű lehet – az is lett. Hagari akkor arra figyelmeztetett, hogy az izraeli rakétavédelem nem hermetikus, és arra kéri a lakosságot, hogy hallgassák meg a Home Front Command utasításait. Mint látjuk a fenti felvételekből: annyira nem hermetikus, hogy körülbelül minden 8-10. fogja el.

19:11 Nyilatkozott az Iráni Forradalmi Gárda

A mindenható Isten nevében; Ismael Haniyeh, Sayyed Hassan Nasrallah és Abbas Nilforoushan meggyilkolására adott válaszként a cionista megszálló entitás szívét vettük célba – ha Izrael válaszol, ezerszer erősebben fogjuk megütni őket.

19:10 Folyamatos a rakétázás. Ballisztikus rakéták szelik át Izrael egét, több be is csapódott. 

További felvételekért kövessétek Telegram csatornánkat!

18:52 Rakéták csapódtak Tel-Avivba!

18:40 Támad Irán?

Több forrás szerint is megindította Irán a válaszcsapását. Izrael-szerte zengenek a légvédelmi szirénák, valamint az Iránban található Iszfahán felett lencsevégre is kapták a rakétákat. Betlehem felett is láttak párat közülük. Vagy korábban indítottak, vagy azok még nem az irániak által kilőttek.

18:30

Merénylet Tel-Avivban!

Bővebben:

Pánik Tel-Avivban: civileket lőnek a zsidó fővárosban!

18:25 Megelőző csapást mér Izrael Iránra is? 

A cionista miniszterelnök repülőgépe ismeretlen helyre távozott.

 Izrael állítólag fontolgatja, hogy megelőző csapást mér Iránra. Az izraeli kabinet ma este összeül, hogy megvitassa az iráni megtorlást.

Az ülést egy titkos helyen, a polgári lakosság közé ágyazva tartják majd.

A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője a Sky Newsnak arabul elmondta:

“Teherán tájékoztatta a nemzetközi tisztviselőket az Izrael elleni várható támadás méretéről és időzítéséről”.

 Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta:

“Egyszerűen nem leszünk képesek az iráni támadás 100%-át elfogni”.

Matt Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette:

“Soha nem akartunk diplomáciai megoldást a Hamásszal”

“Az USA mindig is elkötelezett volt a Hamász elpusztítása mellett.”

16:19 Nyilatkozatháború

🇮🇱Gyorsan megváltozott az izraeli hivatalos álláspont: jönnek Iránból néhány órán belül a rakéták.

🇹🇷Izrael libanoni szárazföldi hadműveletének következményei eltérnek majd a korábbi hasonló lépésektől – figyelmeztet a török ​​elnök, hozzátette: a muszlim világ hallgatott az izraeli terrorral szemben, amely nemcsak Palesztina, hanem minden muszlim ellen irányul.

🇷🇺Oroszország szerint Izraelnek azonnal ki kell vonnia csapatait Libanonból – mondta Putyin.

🇺🇳Az ENSZ libanoni békefenntartó missziója arra figyelmeztet, hogy bármilyen izraeli invázió libanoni területre az ország szuverenitásának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. sz. határozatának megsértését jelentené.

 

16:00 Infografika és készülődő irániak

Áttekintő infotérkép a török Anadolu jóvoltából, hogy képbe kerüljünk a helyszínekkel, történésekkel:

Irán készül bevetni a ballisztikus rakétáit Izraellel szemben az USA szerint. Az IDF szóvivője közölte, hogy nem tudnak róla, de majd értesítik időben a lakosságot róla.

Közben nagyon durva dolgok derültek ki: A Moszad elhárításáért felelős vezető és másik 20 fő is a Moszadnak dolgozott Iránban.

Ajánljuk ezt a rövid elemzést a Hezbollah képességeiről.

12:31 Meggyilkolt pap

Helyi források szerint Gregorius Saloum atya, a dél-libanoni Ibl al-Saqi ortodox egyházközsége papja meghalt egy izraeli légicsapásban a térségben. Legyen könnyű neki a föld!

12:30 Nemzetközi reakciók

Törökország„a szuverenitás megsértésének” minősíti Izrael libanoni szárazföldi támadását, és felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tartsa be a nemzetközi jogot, és tegye meg a szükséges intézkedéseket a támadások ellen.

Svájc és az ENSZ tűzszünetre szólít fel eközben….

12:15 – A Mi Hazánk közleménye: Azonnali tűzszünetet a Közel-Keleten

A párt közleményben hívta fel a figyelmet az eszkalálódó konfliktus megfékezésének szükségességére.

“Tovább eszkalálódik a Közel-keleti konfliktus, miután Izrael éjjel támadást indított Libanon ellen. Az újabb front megnyitásával még több civil áldozata lesz az így is rengeteg életet követelő konfliktusnak, melyből ismét csak a globalista fegyvergyártó cégek profitálnak” – áll a közleményben.

A Mi Hazánk szerint Amerika és az EU politikája csődöt mondott. Nem voltak képesek megállítani a palesztinai konfliktust, most pedig tovább terebélyesedik a háború, amely újabb menekülthullámhoz is vezethet.

“A Mi Hazánk Mozgalom azonnali tűzszünetet sürget! Ideje, hogy a világ sokkal erélyesebben lépjen fel Izraellel szemben, akik régóta átlépték a jogos önvédelem határát” – húzzák alá.

A nemzeti párt Orbán Viktorhoz is szegezett kérdéseket:
“Kormánya továbbra is szövetségesként tekint Izraelre, vagy végre felemeli a hangját az értelmetlen öldökléssel szemben? Mi lesz a Libanonban állomásozó magyar katonák sorsa?”

Fokozódik a háború – 12:00-kor összesítés:

Tel-Aviv városában becsapódtak a Hezbollah rakétái, ezekről felvételeket is közzétettünk a Telegramon:

A szervezet vállalta a felelősséget a Tel-Aviv melletti, Glilot városában található Moszad-központ elleni rakétázást is. Fadi4-es rakétákat küldtek oda megbosszulva Naszrallah halálát. Az ottani áldozatokról, károkról nincs hír.

Egyéb hírek, jelentések:

IDF: Heves tűzharcok dúlnak Dél-Libanoni határsávban a Hezbollah harcosai és a zsidó katonák között.

Jemeni húszik: 4 csapásmérő drónt indítottak Eilat városa ellen.

Gáza – A Hamász közleménye (Al-Nasszer Szalah al-Din dandárok és Al-Kudsz dandárok): Lőttük az izraeli hadsereg parancsnoki és megszálló főhadiszállását a központi kormányzóságban, Jhar al-Dikben (Észak-Gáza)

Ciszjordánia: Fegyveres összecsapások palesztin fegyveresek és izraeli biztonsági erők között a Nablustól keletre fekvő Balata táborban

A libanoni hadsereg nyilatkozata: Áthelyezünk néhány előrevont megfigyelési pontot.

Izraeli propagandafelvételek:

 

Frissítés 2024.10.01. 07:47-kor:
Az éjszaka történései

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentettek az “Észak nyilai” elnevezésű, szárazföldi hadműveletet. Gyorsan leszögezték, hogy nem céljuk elfoglalni a Dél-Libanont, pusztán a Hezbollah állásait szeretnék visszaszorítani, a támadásaik korlátozottak lesznek és a határmenti területekre koncentrálódnak.

Ez logikus is, hiszen a Hezbollah legtöbb eredményes belövését közvetlen irányzású rakétákkal hajtotta végre, többnyire páncéltörő rakétákkal lőtték a határon található katonai létesítményeket 2023. októbere óta. A csapásmérő drónjaik is kis hatótávolságúak. A nagyobb rakétákat elfogja a Vaskupola. A Hezbollah elleni harc számos kihívással is bír a zsidók számára: a gerillaharcra felkészült szervezet kiválóan használta ki a terep adta lehetőségeket már 2006-ban is. Öngyilkosság volna a zsidó hadseregnek mélyen behatolnia Dél-Libanonba.

A bombázásban azonban továbbra is “jók” a zsidók: Bejrúton kívül Damaszkuszt és a Gázai övezetet is bombázták. Illetve a határmenti sávban Hezbollah állásokra mértek csapást. Ezekről felvételeket közöltünk a Telegram-csatornánkon, ahol folyamatosan a kisebb híreket, részletek közöljük. (Ezen cikkünkben csak összegzéseket teszünk):

A Hezbollah első “győzelmi jelentése” is befutott, miszerint a határsávban igazolt találatokat értek el zsidó katonákon (Adaisseh és Kafr Kela települések). A hírt nem erősítették meg, de izraeli oldalon mentőhelikopterek jelentek meg.

Magyar vonatkozás
15 magyar katona szolgál az UNIFIL misszió keretében, ami az ENSZ megfigyelő és békefenntartó missziója 1978 óta. A misszió kezdete óta 300 katona vesztette már itt életét. A magyar katonák kivonásáról, jelenlegi helyzetéről nincsenek információink.

 

 

Amit tudunk biztosan 2024.09.30. 21:25-kor:
-A libanoni hadsereg elhagyta állásait és 5 km-t vonult vissza.
-A helyüket átvették a Hezbollah harcosai.
-Izrael “természetesen” foszforbombákkal is operál több településen.
-Arról is szóltak hírek, hogy néhány határmenti állást a Hezbollah is feladott és 1-2 km-el hátrébb, biztosabb terepszakaszon rendeztek be.
-Hatalmas a dróntevékenység.
-Az izraeli tüzérség folyamatosan “dolgozik”.

Amit nem tudunk biztosan: ténylegesen megindultak-e már a harckocsik. Az Al-Arabya csatorna szerint Rmeish település felé áttörtek harckocsikkal, más források szerint “csak” a különleges erők törtek be és próbálnak utat csinálni a nehézfegyverzetnek.

(Szent Korona Rádió)

Az USA továbbra is teljes mellszélességgel kiáll a cionista terrorállam mellett