A Hezbollah új vezetője: Szafieddin, aki Nasrallah rokona, Szulejmáni lányát vette feleségül (exkluzív videóval)

Az izraeli és az arab sajtó egyaránt azt valószínűsítette már korábban, hogy az új vezető Naszrallah unokatestvére, Hásem Szafieddin (Hashim Safiuddin) lesz. A szervezet videót tett közzé a beiktatási ceremóniáról, vagy legalábbis így jelentették be, hogy ő az új vezető: lehet egy korábbi esemény képsorai láthatóak? Ha a felvétel az eskütételen készült, akkor kijelenthető, hogy igen”tábori” körülmények között, viszonylag szűk körű volt az esemény, ahol szimbolikusan egy AK-SU is előkerül, ez egy rövidített AK-variáns, amit a Közel-Keleten a vezetők örömmel rendszeresítenek. A fegyverrel történő eskütétel pedig utalás Mohamed Prófétára, ugyanis ő mellette is kard volt a harcra buzdító beszédei alatt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ő jelenleg is helyettes vezető, a súra tanács tagja. Az Arab News által felvázolt portré szerint Szafieddin valamivel fiatalabb, mint a meggyilkolt vezető, 50-60 év közötti lehet és kísértetiesen hasonlít az anyai ágon rokon Naszrallahhoz. Ugyanakkor – az ideológiai mellett – szoros családi és vallási kötelék fűzi Iránhoz is. Ő maga a síiták szent városában, Kúmban tanult, fia az Iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleti részlege parancsnokának, a 2020 január 3-án egy amerikaiak által végrehajtott bagdadi légicsapásban likvidált mártír Kászem Szulejmáni lányát vette feleségül. Az ősz szakállú, „napszemüveges” Szafieddine nem él rejtőzködő életet, gyakran látni társaságban is, habár 2017-ben az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia is terrorlistára tette.

Amal Szaad, a Cardiffi Egyetem Hezbollah és Libanon kutatója az Arab Newsnak azt mondta, évek óta Szafieddint tartják Naszrallah „legvalószínűbb utódának”. A következő vezetőnek ugyanis a maroknyi tagot számláló súra tanács tagjának és vallási személyiségnek kell lennie. Szafieddin ennek eleget tesz, nagy tekintéllyel és erős iráni kapcsolatokkal rendelkezik.

(Szent Korona Rádió)

Három éve ölték meg: Az utolsó interjú a mártír Szulejmánival a cionista rezsimmel szembeni harcról

A Hezbollah megerősítette Haszan Naszrallah megölését (nekrológ és videók)

Újabb magas rangú Hezbollah vezetőt gyilkoltak meg a cionisták