Az izraeli hadsereg bejelentette Haszan Naszrallah megölését (videók)

Haszan Naszrallahot, a libanoni síita, kereszténybarát Hezbollah mozgalom vezetőjét likvidálták a szervezet bejrúti központjára mért légicsapásban – közölték az Izraeli Védelmi Erők (IDF), amit a szabadságharcos szervezet tagad. Nasrallah a tradicionális világ egyik utolsó bástyája (volt). Kiváló szónok, karizmatikus vezető. Beszédeire az egész világ figyelt és tömegek ünnepelték megjelenéseit.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„Tegnap az IDF megölte Hasszán Naszrullahot, a Hezbollah terrorszervezet vezetőjét és egyik alapítóját, valamint Ali Karkit, a Hezbollah déli frontjának parancsnokát és más parancsnokokat” – áll a közleményben.

Egyik ikonikus beszéde Nasrallahnak Jézusról, és az igazi ellenségekről:

Izrael péntek este hajtott végre nagyszabású légicsapást magyar idő szerint kora este az Iránból támogatott Hezbollah libanoni síita milícia központi parancsnokságának bejrúti épülete ellen, akkor még több vezető izraeli és amerikai lap is úgy értesült, hogy a támadás célpontja a Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah sejk volt.

Az AFP egy, a Hezbollahhoz közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy péntek este óta megszakadt a kapcsolat Hasszán Naszrallahhal.

Hasszán Naszrallah 1960-ban egy bejrúti síita zöldséges 9. gyerekeként született, libanoni és iraki vallásos tanulmányait követően 1982-ben, a Libanon elleni inváziójára válaszul lépett be az iráni Forradalmi Gárda bábáskodásával létrejött Hezbollah síita gerillamozgalomba.

Naszrallah 1989-ben a siíta teológia legtekintélyesebb iráni egyetemén, az iráni Kumban képezte magát tovább, hazatérve pedig 1992-ben őt választották a Hezbollah élére, miután az alapító főtitkárt, Abbász al-Muszavit izraeli Apache helikopterekről kilőtt rakétákkal likvidálták.

Naszrallah 32 évnyi vezetése alatt a Hezbollah egyre költségesebbé és tarthatatlanabbá tette a Dél-Libanonra kiterjedő izraeli megszállást, és végül az IDF 2000-ben visszavonta csapatait a határ mögé. Az ő vezetése alatt nyilvánították a Hezbollah-t a legtöbb nyugati országban terrorszervezetté. Naszrallah azonban – a világ legnagyobb nem-állami fegyveres ereje felett diszponálva – az Irán vezette „ellenállás” egyik legfontosabb alakja maradt, aki állami vezetőkkel felérő befolyást és tekintélyt élvezett a Közel-Keleten.A tradicionális világ egyik utolsó bástyájának tekinthető.

További videók:

A 2006-os zsidók elleni háborúban megsérült, vagy elesett katonák családjaik megsegítését célzó emlékkoncert, amit egy keresztény énekesnő ad elő. A dalok szövegei Nasrallah, a frontra küldött, irodalmi szövegű leveleiből születtek:

Hezbollah harcos a keresztény templomban (a Hezbollah iraki szárnyának videója):