Bíróság elé állítja Marokkó az Izraeli katonát

Moche Avichzer sem lehetett a legélesebb kés az IDF kötelékében. Miután aktívan részt vett a gázai népirtásban és erről büszkén posztolt a közösségi oldalain, elment Marokkóba nyaralni. Most bíróság elé állítják népirtásban való részvétel miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A marokkói bíróság Moche Avichzer izraeli katonát készül bíróság elé állítani Izrael brutális gázai háborúja során elkövetett háborús bűnök miatt. Avichzert marrakeshi nyaralása közben vették őrizetbe, ellene marokkói ügyvédek emeltek vádat. A rabati bíróság elfogadta a keresetet, amely terrorizmussal kapcsolatosnak minősíti a vádakat.

Najia El-Hadjaji ügyvéd, aki a jogi csapat tagja, felfedte, hogy az ügyet eredetileg a marrakeshi főügyész utasította el, majd a fővárosi bíróság elé terjesztette. Avichzer állítólag három hónapig szolgált Gázában, később Marokkóba utazott, ahol turisztikai helyeken fellépő zenészként pózolt. Jamal Bahar, a Normalizáció Elleni Marokkói Front tagja szerint az országban való jelenléte közfelháborodást váltott ki.

A per azzal érvel, hogy Avichzer részt vett a gázai háborúban népirtásban, etnikai tisztogatásban és más háborús bűnökben is, amelyekkel állítólag a közösségi médiában dicsekedett. Instagram-bejegyzéseiben eleinte olyan képek szerepeltek, amelyek katonai felszerelésben szerepeltek Gázában, de ezeket törölték, miután nyilvános felzúdulást váltottak ki.

A Normalizáció Elleni Marokkói Front nevű helyi szervezet, amely letartóztatását és háborús bűnök miatti tárgyalását szorgalmazza, azóta összeállt letartóztatása és tárgyalása érdekében. Július végén tüntetések zajlottak Marrakeshben, a tüntetők pedig követelték a vádemelést, valamint a Marokkó és Izraellel kötött, 2020-ban aláírt normalizációs megállapodás végét.

Az Izraellel való kapcsolatok megszakítására szólítanak fel

Marokkó-szerte folytatódtak a heti tiltakozások, több ezren követelték az Izraellel való kapcsolatok megszakítását. Az Avichzer elleni per marokkói és nemzetközi törvényekre hivatkozik, amelyek terrorcselekményként határozzák meg tetteit.

A marokkói terrorizmusellenes törvény értelmében az ügyészség Avichzer letartóztatását kéri olyan rendelkezések alapján, amelyek lehetővé teszik a külföldiek elleni vádemelést külföldön elkövetett bűncselekmények miatt.

Az eset a közösségi médiából származó bizonyítékokat és a Normalizációellenes Marokkói Obszervatórium jelentéseit is tartalmazza, amelyek dokumentálják látogatását és az általa okozott vitát.

Az ügyet folytató ügyvédek továbbra is bizonytalanok az eredményt illetően, de elkötelezettek az igazságszolgáltatás mellett, és kijelentik, hogy idővel kiderül, hogy elfogadják-e vádemelési kérelmüket.

Felszólította Izraelt az ENSZ, hogy vonuljanak ki a megszállt területekről

Újabb izraeli légicsapás, megint civileket bombáztak a cionisták – legalább 14 halott van már

(TRTWorld nyomán Szent Korona Rádió)