Az ukrán nagykövet eltávolítását kéri az képviselőház elnöke

Zelenszkij és a republikánus Mike Johnson

Mike Johnson az USA képviselőházának elnöke felszólította Zelenszkijt, hogy hívja vissza Ukrajna amerikai nagykövetét, mert a republikánusok azzal bírálják a kormányt, hogy Zelenszkij egy pennsylvaniai lőszergyárban tett látogatást.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A republikánus házelnök szerdai követelése akkor hangzott el, amikor Zelenszkij az ENSZ-ben New Yorkban beszélt, washingtoni látogatásának előestéjén, ahol a tervek szerint a Capitol Hillen tájékoztatja a törvényhozókat a háborús erőfeszítésekről, mielőtt találkozik Joe Biden elnökkel a Fehér Házban.

„A körút egyértelműen pártpolitikai kampányrendezvény volt, amelynek célja a demokraták segítése volt, és egyértelműen választási beavatkozás”

– írta Johnson a Zelenszkijnek címzett levélben.

Johnson, aki közel áll Donald Trump republikánus elnökjelölthez, azt mondta, egyetlen republikánust sem hívtak meg a vasárnapi üzemlátogatásra, amelyet szerinte Oksana Markarova nagykövet szervezett.

A hadsereg egyik tisztviselője azt mondta, hogy szokásos eljárás, hogy meghívják azokat a képviselőházi és szenátusi tagokat, akik azt a körzetet képviselik, ahol az ilyen ipari üzemek találhatók. A tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a belső megbeszélések megvitatása érdekében, azt mondta, hogy ebben az esetben a körzetből a kongresszus érdekelt tagjai vettek részt a látogatáson, amelyhez csatlakozott Josh Shapiro kormányzó, Bob Casey szenátor és Matt Cartwright képviselő, mindannyian demokraták. Az üzem Scrantonban, Biden szülővárosában található.

A házelnök szigorú követelése Markarova gyors eltávolítására, aki Washingtonban elismert diplomata, aki a háború kezdete óta a Capitolium Hill állandó szereplője – sőt, a képviselőház látogatói galériáján is ült vendégként a kulcsfontosságú beszédek alatt -, Ukrajna számára ijesztő időpontban érkezik, amikor Zelenszkij azon dolgozik, hogy a választások évében biztosítsa az Egyesült Államok támogatását a háborús erőfeszítésekhez.

Míg Biden és a kongresszusi demokraták az orosz invázió óta (2022) nagyrészt Ukrajna mellett álltak, és milliárdos amerikai segélyeket küldtek fegyverek és támogató szolgáltatások vásárlására, addig a republikánusok mélyen megosztottak. Trump a GOP-t egy új Amerika Első Mozgalom felé fordította, amely általában az amerikai szerepvállalás korlátozását részesíti előnyben a tengerentúlon, és gyakran elismerően beszél Oroszországról és annak elnökéről, Vlagyimir Putyinról.

Johnson azt mondta, hogy az Oroszország Ukrajna elleni háborújának befejezéséhez nyújtott támogatás „továbbra is kétpárti, de a kapcsolatunk szükségtelenül próbára van téve”, és megjegyezte az ukrán kormány megjegyzéseit a Trump-Vance elnöki jegy csúcsáról.

Trump saját szerdai beszédében ostorozta Zelenszkijt, és azt mondta, hogy Ukrajna népe „halott”, maga az ország pedig „lerombolt”, ami újabb kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy a volt elnök milyen mértékű amerikai támogatást nyújtana Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemben, ha visszatérne a Fehér Házba.

Később Johnson, aki közölte, hogy csütörtökön nem találkozik Zelenszkijjel a Capitoliumban, azt mondta, hogy a nagykövet „átlépte a határt”, és a helyzet „azonnali figyelmet és cselekvést” igényel.

Zelenszkij meglátogatta a Scranton Army Ammunition Plant üzemet, hogy köszönetet mondjon azoknak a munkásoknak, akik az egyik legkritikusabban szükséges lőszert gyártják országa számára az orosz szárazföldi erők elleni harcban.

A scrantoni üzem egyike azon kevés üzemeknek az országban, amely 155 mm-es tüzérségi lövedékeket gyárt, és az elmúlt évben növelte a termelést. Ukrajna már több mint 3 millió darabot kapott az Egyesült Államoktól.

„Az ilyen helyeken lehet igazán érezni, hogy a demokratikus világ győzedelmeskedhet”

– írta Zelenszkij az X-en.

„Köszönet az ilyen embereknek – Ukrajnában, Amerikában és minden partnerországban -, akik fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy az életet megvédjék”.

Zelenszkij messze nem az első külföldi vezető, aki olyan amerikai üzemeket látogatott meg, amelyek fegyvereket gyártanak és adnak el országuknak, olyan utak során, amelyek nem váltottak ki republikánus tiltakozást. Az Egyesült Államok európai NATO-partnerei egyre inkább fontosnak tartják az ilyen látogatásokat, hogy bemutassák, milyen munkahelyeket és pénzt hoz haza az amerikai szövetség az amerikaiaknak.

Zelenszkij néhány korábbi amerikai útja során is kizárólag republikánusokkal találkozott. Júliusban Utah államban járt, hogy beszédet tartson a Nemzeti Kormányzók Szövetségében, és az állam republikánus kormányzója, Spencer Cox, a csoport leköszönő elnöke fogadta. A látogatás során Zelenszkij Utah kongresszusi küldöttségével is találkozott, akik mindannyian republikánusok.

A scrantoni látogatás gyors megtorlást váltott ki a republikánusok részéről. James Comer képviselő, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indít annak kivizsgálására, hogy a Biden-Harris-kormányzat az adófizetők által finanszírozott forrásokat használt-e fel arra, hogy Zelenszkijt Pennsylvaniába repítse Kamala Harris alelnök kampányrendezvényére, aki a demokraták elnökjelöltje.

„A bizottság annak megállapítására törekszik, hogy a Biden-Harris-kormányzat megpróbált-e egy külföldi vezetőt felhasználni Harris alelnök asszony elnökválasztási kampányának javára, és ha igen, akkor szükségszerűen hatalommal való visszaélést követett-e el” – írta a Bidenhez, a Fehér Ház jogtanácsosához és a kormányzat más tagjaihoz intézett levelekben.

A Pentagon közölte, hogy a repülőutat a védelmi minisztérium finanszírozta a védelmi és a külügyminisztérium magas rangú tisztviselői számára, akik „az Ukrajnának nyújtott amerikai biztonsági segítségnyújtással kapcsolatos hivatalos ügyeket intéztek”. A járat megállt a Newark Liberty Nemzetközi Repülőtéren, „ahol csatlakoztak Zelenszkij elnökhöz, mielőtt továbbutaztak a pennsylvaniai Wilkes-Barre Nemzetközi Repülőtérre” – közölte a Pentagon.

A szenátusi republikánusok, még azok is, akik támogatták az Ukrajnának nyújtott segélyt, szerdán élesen bírálták Zelenszkijt. „Nagyon elszúrta” – mondta Markwayne Mullin szenátor, egy oklahomai republikánus.

Roger Wicker szenátor, a szenátus fegyveres erők bizottságának vezető republikánusa és Ukrajna határozott támogatója azonban azt sugallta, hogy Zelenszkij látogatása nem volt olyan pártos, mint amilyennek látszott. Wicker azt tervezte, hogy csütörtökön találkozik az ukrán elnökkel a Capitoliumban.

„Ha Zelenszkij elnök Mississippibe jönne, republikánus tisztségviselők kísérnék el, mert az emberek bölcsességükben ezt választották” – mondta.

Teljes káosz Ukrajnában? Lemond a külügyminiszter is

31 Abramsből már 20 oda lett Ukrajnában

 

 

(AP News nyomán Szent Korona Rádió)