A klímaforradalmárok és a sötétzöldek akadályozták a védekezést a Római-parton

Óbuda 55 ezer lakosa, köztük Csillaghegy és Békásmegyer lakói folyamatosan ki vannak téve egy katasztrofális árvíz veszélyének. Tarlós István volt főpolgármester szerint, ha a Római-parton a mobil árvízvédelmi gát megépült volna, már nem kellene félniük a Duna áradásaitól. Azonban a projekt politikai játszmák és zöld aktivisták miatt megfeneklett, és a gát hiányában bármelyik pillanatban katasztrófa fenyegetheti a csillaghegyi öblözetet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tarlós a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a késlekedésről, hogy miért védtelen még mindig Budapest egy része:

„Ha a ’sötétzöldek’ és a klímaforradalmárok nem fúrták volna meg annak a mobil gátnak a tervét, amit mi meg akartunk építeni, akkor már rég állna a védmű, amely megvédené a hullámtérként emlegetett, de valójában már több mint 100 éve beépült területet és az 55 ezer csillaghegyi és békásmegyeri lakót!”

A helyzet már évek óta húzódik, pedig a szakértők egyértelműen alátámasztották, hogy a part menti mobilgát lenne a legjobb megoldás. „Hat szakvéleményünk van komoly szervezetektől, hogy a parton kell megépíteni a védművet. Már Demszky is ebben gondolkodott!” – mondta Tarlós, aki szerint a jelenlegi városvezetés képtelen érdemi lépéseket tenni az ügyben.

A problémák nem állnak meg itt: bár a média arról számolt be, hogy „félig elkészült” a gát, Tarlós szerint ez távol áll a valóságtól. „Egy kapavágás nem történt a területen! Miért kellett öt évig beszélgetni a védműről, ha már 2016-ban tudták, mi a helyes nyomvonal? Teljesen érthetetlen!” – háborodott fel.

A tervezett új nyomvonal a Királyok útja – Nánási út mentén húzódna, ami Tarlós szerint több szempontból is aggályos, különösen azért, mert ez a megoldás kizárná a Római-part közvetlen védelmét, és ezzel több ezer ott lakót hagyna magára.

„Elvileg nem kötelező megvédeni a hullámteret, de nem is tilos. Miért szorítanánk ki tudatosan az embereket, akik már több mint egy évszázada itt élnek?”

– tette fel a kérdést a volt főpolgármester.

A legnagyobb probléma azonban az időhúzás. Tarlós becslései szerint a csillaghegyi öblözet még legalább 2029-ig védtelen marad. „Remélem, hogy nem jön egy pusztító árhullám, mert akkor Karácsony és a klímaharcosok nem tudom, mivel magyaráznák az időhúzást. Egy ilyen árvíz 55 ezer embert veszélyeztetne, és még most sincs semmilyen megoldás a láthatáron.”

A lakosoknak joggal van okuk az aggodalomra, hiszen a helyzet egyre kilátástalanabb. Az árvízveszély valódi, a megoldás pedig még mindig csak papíron létezik. Mikor érkezik végre a valódi védelem Óbudára?

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint, hosszú ideig elhúzódó árhullámra kell felkészülni

(Szent Korona Rádió)