Közel-Kelet: már 40.000 amerikai katona állomásozik a térségben

Óráról-órára nő a feszültség a térségben, miközben Izrael egyszerre több fronton küzd az ellenségeivel, miközben a nagy testvére, az USA egyre több katonát vezényel a térségbe, felügyelve és legitimálva az izraeli háborús bűnöket.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Pentagon bejelentette, hogy további csapaterősítéseket küld a Közel-Keletre, válaszul az Izrael és a libanoni Hezbollah-erők közötti erőszakos cselekmények hirtelen kiéleződésére. Az amerikai védelmi minisztérium szerint megnőtt egy nagyarányú regionális háború kockázata – idézi az AP hírügynökség a Pentagon szóvivőjét.

Pat Ryder vezérőrnagy nem válaszolt arra a kérdésre, hogy pontosan hány további katonát küldenek, és mi lesz a feladatuk, de azt jelezte, hogy ezzel tovább növekszik a térségben az amerikai kontingens. Az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy 40 ezer katonát állomásoztat a Közel-Keleten.

Az amerikai haditengerészet azt is közölte, hogy a USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó, a haditengerészet két rombolója és egy cirkálója kihajózott a virginiai Norfolkból, hogy a hatodik flotta európai területére induljon rendszeresített bevetésre.

A hajók indulása megnyitja annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok a USS Trumant és az Arab-öbölben tartózkodó USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozót is egyszerre a térségben tartja arra az esetre, ha újabb erőszakos cselekmények törnének ki.

Legutóbb ilyen amerikai flottafelvonulásra a Hamász október 7-ei támadására, valamint az áprilisi iráni rakétatámadás idején került sor.

„A Közel-Keleten megnövekedett feszültség fényében és óvatosságból küldünk előre egy kis számú további amerikai katonai személyzetet, hogy kiegészítsük a már a térségben lévő erőinket” – mondta Ryder vezérőrnagy. „De műveletbiztonsági okokból nem fogok nyilatkozni vagy konkrétumokat közölni” – tette hozzá.

(ATV nyomán Szent Korona Rádió)

Már legalább 356 embert öltek meg a zsidó légicsapások Libanonban – szintén kórházakat és iskolákat is bombáznak