Helyzetjelentés az orosz-ukrán frontról: Kurszknál megálltak az oroszok, Vuhledarnál újra támadnak

Hogy mit tudunk jelenleg a frontról? Nagyjából ugyanazt, amit hetek óta, éles változásra ugyanis nem került sor, nézzük tehát, hogy mit mondanak a felek arról, hogy melyik szakaszon mik az események, illetve nézzük azt is, hogy mik a legújabb vádak háborús bűnök tekintetében – összegezte a helyzetet a Pesti Srácok.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kezdjük az ukránokkal. Kijev nagyvonalúan eltekint arról, hogy a hivatalosan Ukrajna területén zajló harcokról beszámoljon. Így nem igazán jelentenek sem Pokrovszk, sem pedig Vuhledar helyzetéről. Ez utóbbit az oroszok ismét, immáron negyedszer támadás alá vonták. Az előző offenzívák katasztrofális eredményekkel jártak Moszkva számára a település köré telepített aknamezők és a tüzérségi támogatás miatt, most azonban merőben más a helyzet.

Az orosz csapatok ostromgyűrűt kezdtek vonni Vuhledar köré, amit ezúttal az ukrán csapatok nem tudnak megtörni, hiszen a jó harcértékű csapataik jelenleg Oroszország területén harcolnak. Ezért nem tudják megállítani a Pokrovszk felé lassú menetben haladó orosz erőket sem. Zelenszkij volt tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint a front teljes vonala összeomlóban van.

Újra feltűnt viszont az ukrán sajtóban a kurszki offenzíva témája, ahol állítólag sikeresen megállították az oroszok ellentámadását.

A jelentéssel egy dolog hibádzik: nevezetesen nem volt híradás jelentősebb orosz ellentámadásról. Az elmúlt napokban szóba került ugyan némi változás a csapatmozgások tekintetében, de az eddig szóba sem került, hogy Moszkva megkezdte volna nagyobb léptékű offenzíváját a terület felszabadítására.

Az orosz sajtó és a katonai bloggerek leginkább az ukrajnai eseményekkel foglalkoznak, a kurszki terület felszabadítása látszólag másodlagos. A legtöbb elemző szerint “elégedettek” a helyzettel. Sikerült ugyanis elhárítani a kurszki atomerőművet fenyegető veszélyt, a frontvonalak megálltak, viszont olyan ukrán erőket kötnek le, amelyekre a Donbászban sokkal nagyobb szükség volna.

Közben természetesen elindultak az újabb háborús bűnökre vonatkozó vádak. A Kreml szerint az ukrán hadsereg koncentrációs táborokat hozott létre az ellenőrzésük alá vont orosz területeken, ahová a civileket és a hadifogjokat gyűjtik be. Ennek némileg ellentmond, hogy a területek civil lakossága, igaz nem teljes mértékben, de az ukrán támadás legelején evakuálásra került. Alátámasztja viszont az, hogy Voliny óta tudjuk, hogy hogy szoktak az ukránok háborút vívni, valamint az, hogy Kijev máris kijelentette, hogy “Putyin a saját civiljeit lövi a térségben”.

Valószínűsíthető tehát, hogy Kurszk környékén valóban magas a polgári áldozatok száma, arra azonban elenyésző az esély, hogy tényleg koncentrációs táborokat állítottak volna fel a térségben.

Szorítják ki az ukrán erőket a kurszki területről

Ukrajnában csaknem 10 millió ember áll a mentális összeomlás szélén

( Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)