Németországi “megoldás”: Kenyából, Üzbegisztánból és Kazahsztánból hívnak be munkaerőt

Vasárnap Üzbegisztánban megállapodást kötött Olaf Scholz német kancellár és Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök, aminek értelmében képzett üzbég munkavállalókat hívnának Németországba, másrészt létrehoznak egy olyan mechanizmust is, amivel a németek vissza tudnák toloncolni a jogtalanul náluk tartózkodókat. Az utóbbi hónapokban Scholz kormánya egyébként is igyekszik szigorítani a bevándorlási politikáján, hogy kifogja a szelet az egyre sikeresebb szélsőjobboldali és szélsőbaloldali pártok vitorlájából.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

űAz öregedő és csökkenő munkaerőpiac miatt a szakértők szerint Németországnak évente körülbelül 400 ezer képzett bevándorlóra van szüksége. Németország pénteken hasonló megállapodást kötött William Ruto kenyai elnökkel, amivel képzett (!) kenyaiaknak biztosítanának munkavállalási is tanulási lehetőséget. Itt is tisztázták, hogy a jogtalanul tartózkodókat visszaküldik. A német kancellár hétfőn a kazahsztáni Asztanában folytatta a tárgyalásait.

A vendégmunkásokon kívül Németország nyersanyagokat, főleg rezet is szeretne szerezni Üzbegisztántól, amibe a rézgyártó Aurubis AG vállalatot is bevonnák.

A gazdasági bővülés jegyében licitálnak egymásra a fejlett ipari államok a külföldi munkavállalókért folytatott versenyben, amibe Magyarország is igyekszik beszállni, kormányunk és pártunk Fülöp-szigetekről és egyéb, egzotikus helyekről igyekszik toborozni….

(444, Bloombert/DW)

“Nem leszünk bevándorlóország” – 16 ezer vietnámi és 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás van most Magyarországon

Már a táblák is arabul vannak Németországban