Árvíz: ,,a felkészültségünk elérte a 100 százalékot”

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban tartott ülésen hangsúlyozta, hogy a jelenlegi árvízhelyzet komoly, de nem súlyosabb, mint 2013-ban. Pintér Sándor belügyminiszter megerősítette, hogy a felkészültség 100 százalékos, és a katasztrófavédelem mellett a Magyar Honvédség is részt vesz a védekezésben, több ezer katonával és speciális eszközökkel segítve az árhullám elleni munkálatokat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Nem rosszabb a helyzet, mint 2013-ban – közölte Orbán Viktor, miután az árvízvédelmi operatív törzzsel ülésezett a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban. A miniszterelnök megerősítette, hogy a helyzet valóban komoly, de hangsúlyozta, hogy Magyarország képes a védelemre.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülést tartott hétfőn az árvízvédelmi operatív törzs a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban. A rendkívüli eseményen jelen volt a kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter is.

Mint ismert, a folyamatosan szakadó eső a Duna vízgyűjtő területein, valamint az eddig lehullott és a következő napokban várható nagy mennyiségű csapadék miatt magas fokú készültség alakult ki a Dunán és mellékfolyóin. Közép-Európa több országában a hirtelen lehullott vízmennyiség miatt a folyók több helyen kiléptek medrükből és lakóházakat öntöttek el.

Orbán is nyomon követi az eseményeket

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán megosztott egy videót az ülés után, ahol arról beszél, hogy a helyzet komoly és valóban nagy mennyiségű víz érkezik Magyarország területére, majd megnevezte a három legveszélyesebb helyszínt: Szigetközt, a Dunakanyart és Budapestet.

A veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt. A feladatot meg kell oldanunk, nem példátlan. 2013-ban fél méterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy most várjuk. Azt is el tudtuk hárítani, meggyőződésem, hogy Magyarország ezt is meg tudja csinálni

– számolt be Orbán Viktor a helyzetről.

A miniszterelnök arra kérte az operatív törzs vezetőt, hogy mindenki a saját területén maradjon, éles, világos, végrehajtható és ellenőrzött intézkedéseket hozzanak.

A katasztrófavédelem központi szinten és minden árvíz által érintett vármegyében területi szinten is operatív törzset hozott létre, amelyek a nap 24 órájában koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést.

Pintér Sándor szerint a felkészülés megtörtént

Az operatív törzs résztvevője a honvédség is, akik 12 ezer fővel és megfelelő technikai eszközökkel állnak rendelkezésre, szükség esetén helikopterekkel is. A büntetés-végrehajtás is kész részt venni a védelemben, ahogy a rendőrség is. Pintér Sándor közölte, ilyenkor az egészségügynek is talpon kell lennie, az Országos Mentőszolgálat kiemelt szolgálatot biztosít és lehetőséget teremt arra, hogy szükség esetén a sérülteket a lehető leggyorsabban kórházba szállítsák. A kórházak megfelelő kapacitással állnak rendelkezésre.

A felkészültségünk elérte a 100 százalékot

– jelentette ki Pintér Sándor, aki azt is közölte, a Belügyminisztérium kapta a feladatot a munka irányítására, ezért lemondta a külföldi útjait, Magyarországon marad a helyzet miatt.

Pintér Sándor végül arról beszélt, hogy az éjszaka érkező adatok alapján a hajnali órákban összesítik az eredményeket, és ezek alapján határozzák meg a következő nap feladatát. Rétvári Bence államtitkár minden nap reggel 9 órától tájékoztatja a sajtót a legfrissebb fejleményekről.

Rekord közeli árvíz

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a Lajtán rekord közeli lehet az árvíz, ezért Mosonmagyaróvárnál megnyitnak egy szükségtározót. A főigazgató kitért arra is, hogy a Dunán a Szigetközi szakaszon lehet rekord közeli a szint. A Szigetköznél szerdán, Komáromnál csütörtökön, pénteken, Budapesten a hétvégén tetőzhet a vízszint, várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt.

Góra Zoltán, katasztrófavédelmi főigazgató többek között elárulta, hogy az árhullám levonulását drónokkal is tudják követni, a feladatokra felkészültek.

Rétvári Bence államtitkár arról számolt be, hogy az érintett településekhez vízügyi műszaki vezetőket rendeltek ki, valamint a katasztrófavédelemtől is jelen vannak összekötők, ha bármilyen igény felmerülne. A politikus hangsúlyozta: szakmai, logisztikai, eszközbeli és anyagi segítséget is nyújtanak.

A Honvédség is részt vesz a védekezésben

A Magyar Honvédség számos eszközzel részt vesz az árvízvédelemben – írta a közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszer.

Szentesről úton vannak PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek, amelyek Pilismarótnál segítik a védekezési feladatokat. A magyar emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb!

– emelte ki a tárcavezető, aki fényképeket is megosztott a munkálatokról.

Évtized legnagyobb áradása érkezik a Dunán

(Index nyomán Szent Korona Rádió)