Bayer keményen beszólt a NER-buziknak

Bayer Zsolt, a Fidesz egyik legszókimondóbb publicistája, aki telepofával beleáll mindenbe ami nem a párt érdekeit szolgálja. Ez egyszer pontos elemzést közölt Bese buziügye kapcsán, ami úgy tűnik ráég a Fideszre, mint Novák ,,pedofilügye”. Bayer ismét nem kímélt senkit: írásában alaposan nekiment mind a liberális sajtónak, mind a botrányba keveredett Bese Gergő atyának. A Bese-ügy, amely szerint a közismert fideszes pap homoszexuális orgiákon vett részt, nem csak a vallási közösséget rázta meg, de politikai vihart is kavart. Bayer cikke ugyanakkor többről szól, mint egy egyszerű szexbotrány: rávilágít a fidesz belső feszültségeire és arra, hogy a liberális média úgy leüti ezeket a magas labdákat, hogy Orbán is leperecel tőle.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Bayer Zsolt már a cikk elején világossá teszi, hogy Bese Gergő védhetetlen helyzetbe került. „Bese atya elítélte a melegházasságot, az LMBTQ propagandát, majd kiderült, hogy buziorgiákra járt (jár?)” – írja Bayer, egyértelművé téve, hogy a pap szavai és tettei között ellentmondás feszül. Bese Gergő korábban a kormánypárti vonalat támogatta, felszentelte Orbán Viktor irodáját és a Megafont is, így szimbolikus figurává vált a Fidesz és a vallási közösség kapcsolatrendszerében.

Az ügy kirobbanása után Bese elismerte a hibáit, és egy közleményben magyarázkodott: „Rászedtek, naivságomat kihasználták és elveszítettem a józan ítélőképességem. Vétettem az egyházzal és a közösségemmel szemben.” Bayer azonban nem fogadja el ezt az indoklást:

Mond, atya, ezt hogyan kell értelmezni? Ezt a „rászedtek” meg „kihasználták naivságomat” részt? Kik szedtek rá, kik használták ki a naivságodat, és hogyan? Semmi álnaivság részemről, tényleg nem értem. Ugyanis az mégis ritkán fordul elő, és elég nehéz elképzelni, hogy este elindultál vesperásra, aztán valakik útközben „rászedtek”, és hirtelen egy buziorgián találtad magad.

Az éles szavak mutatják, hogy Bayer szerint Bese felelőssége nem vitatható, és a bocsánatkérés, illetve a mentegetés nem elégséges válasz a történtekre.

A botrány háttere: Hogyan robbant ki az ügy?

Bese Gergő atya botránya akkor került napvilágra, amikor az egyik ellenzéki médium információkat hozott nyilvánosságra arról, hogy a katolikus pap homoszexuális orgiákon vett részt. Az ügy különösen azért kavart nagy port, mert Bese Gergő korábban élesen kritizálta az LMBTQ mozgalmakat és a buziházasságot, miközben maga is részt vett ilyen titkos összejöveteleken.

Az ellenzéki sajtó gyorsan rárepült az ügyre, és a botrányt politikai fegyverként használta a Fidesz ellen. A liberális médiumok hangosan hirdették a „képmutatást” és a „farizeus viselkedést”, amit Bese atya személye jelképezett. Bayer cikke szerint az ellenzéki média különösen örömét lelte abban, hogy a botrányt felfújhatta: „Kaján vigyorral a sakálpofájukon… megírták, hogy az egészet a Pesti Srácok kezdte el feszegetni.” De nem ez az első ilyen ügy. A liberális média korábba a ,,pedofilbotrányt” is sikeresen ráégette a kormánypártra, amit Bayer is megemlít.

Stimmel. Próbálnak minél nagyobb kárt okozni. De atya, mégis, mire számítottál? Egyszer sem jutott eszedbe például a kegyelmi ügy? Amikor egy szerencsétlen és megengedhetetlen kegyelem-adásból tizenöt perc alatt levezették, hogy a teljes politikai közösségünk, élén a miniszterelnökkel pedofil. És megszületett a „pedofidesz” szóösszetétel, amit ráírtak molinókra, röpcédulákra, és a legsötétebb, legocsmányabb, legundorítóbb lumpenprolik és a hozzájuk mindenben hasonlatos politikai erők meg a szintén ugyanolyan médiájuk azóta ezzel házalnak.

A Fidesz és a jobboldal reakciója

A fideszes média kezdetben hallgatott az ügyről, és nem kapott nagy teret a jobboldali portálokon. A vádak súlya és Bese nyilvános bocsánatkérése után azonban a jobboldali véleményformálók, mint Bayer Zsolt, kénytelenek voltak megszólalni. Bayer külön kiemelte, hogy a konzervatív oldal nem takarózhat mentegetéssel: „Mentegetésnek, felmentésnek nincs helye és ideje most az ő esetében.”

Bese atya botránya rávilágított arra, hogy a Fidesz által képviselt konzervatív értékrend sem mentes a belső ellentmondásoktól. A kormánypárt számára különösen kellemetlen, hogy egy olyan pap keveredett ilyen súlyos botrányba, aki a Fidesz politikai rendezvényein is rendszeresen részt vett, és a párt vallási vonatkozású üzeneteinek egyik arca volt.

Bayer további részletekről is beszámol?

Az ügy egyik legsúlyosabb aspektusa, amit Bayer is feszeget, hogy létezik egy olyan pletyka, miszerint nemcsak hogy Bese tudtával készültek a homoszexuális orgiákon felvételek, de ő maga is részt vett azok rögzítésében.

„Persze, van még egy lehetőség, az, hogy a beleegyezéseddel készültek azok a felvételek,” – írja Bayer, utalva arra a sötétebb forgatókönyvre, hogy Bese Gergő maga is aktívan közreműködött ezeknek a képeknek és videóknak az elkészítésében. Bayer még tovább megy:

És igen, vannak olyan állítások, amelyek szerint nem elég, hogy a beleegyezéseddel készültek a felvételek, hanem egyenesen te készítetted ezeket, abban a tudatban, hogy az arcod nem látszik a képeken, így nincs és nem lehet semmi probléma. Viszont elfeledkeztél egy apróságról -állítják szem- és fültanúk-, mégpedig egy karkötőről, amit te viselsz, és amit -bennfentesek szerint- attól a „fiúdtól” kaptál, aki meglátta az ominózus filmeken azt a karkötőt, és összeomlott benne egy világ.
Nem tudom, atya, hogy így történt-e, de gondoltam, jobb, ha tudod, létezik egy ilyen verzió is. Ebben az esetben viszont, atya, már meg ne haragudj, de neked orvosra van szükséged, nem elvonulásra, akkor ne akarj visszavonulni, elcsendesedni, bűnbánatot gyakorolni és átgondolni az életedet, hanem sürgősen feküdj be egy elmegyógyintézetbe.

Egy szexbotrány utóélete

Bese Gergő botránya nem csak a vallási közösséget, hanem a Fidesz politikai közegét is mélyen megrázta. Ahogy Bayer is utalt rá, a fideszes oldalon is elvárás lenne, hogy a szexuális életük során vétkező politikai figurák és vallási vezetők „felnőtt, egészséges kapcsolatokban” vegyenek részt, és ne sodorják magukat, illetve a pártot ilyen kényelmetlen helyzetekbe. Bayer végső üzenete egyértelmű: „Jólesne végre egy jobboldali szexbotrány, ami arról szól, hogy egy felnőtt, egészséges férfi megdugott egy felnőtt, egészséges nőt. S mindketten akarták.”

Toroczkai László reagálása a Bese-ügyre

Újabb buzi-ügy: Bese Gergő “sztárpap” buzisága egyszerre kellemetlen a Katolikus Egyháznak és a Fidesznek is

(Szent Korona Rádió)