Az IDF-nek új önjáró lövege van, ami iránt a Magyar Honvédség is érdeklődik

Egy észak-izraeli Elbit létesítményben fejlesztik az IDF Sigma névre hallgató önjáró lövegét, amely a régebbi tüzérségi egységeket hivatott felváltani.

A regionális háború és a Hezbollahhal való esetleges katonai konfliktus miatti növekvő aggodalmak közepette az IDF közeledik legfontosabb tüzérségi projektjének végső tesztelési szakaszához. Öt évvel azután, hogy az Elbit Systems védelmi vállalkozóval közösen fejlesztési és gyártási központokat hoztak létre Észak-Izraelben, az IDF készen áll arra, hogy hadrendbe állítsa az új Sigma önjáró löveget, amelynek tömeggyártása várhatóan jövőre kezdődik.

A Sigma a világ első teljesen automatizált lövege, amely mindössze háromfős személyzetet igényel – egy parancsnokot, egy lövészt és egy vezetőt – szemben a régebbi M109 önjáró löveghez szükséges nyolc katonával.

A Sigma percenként 6-8 lövedék leadására képes, amely több mint kétszerese elődjéhez képest.

A legutóbbi teszt során a Sigma rendkívüli mobilitást mutatott a zord terepen, felülmúlva más tüzérségi rendszerek képességeit, és gyors bevethetőséget biztosítva a gyors, halálos csapásokhoz. A korábbi tesztek között szerepelt egy 10 ezer kilométeres próba Nevadában, zord sivatagi körülmények között.

Az Elbit szoftveralapú mesterséges intelligencia technológiával felszerelt Sigma a megállást követő 60 másodpercen belül képes kilőni az első lövedéket.

A Sigma-projekt a folyamatban lévő háborúval kapcsolatos nemzetközi bojkottfenyegetések közepette létfontosságúnak tekinthető.

A vállalat tisztviselői arra számítanak, hogy már a jövő hónapban leszállítják a hadseregnek a fejlett tüzérségi rendszer több egységét.

A Sigma várhatóan a következő 50 évben szolgálni fog majd az IDF-ben.

A Sigma, amely kevesebb egységgel nagyobb területeket képes lefedni, halálos pontosságot és fokozott biztonságot kínál a páncélozott teherautó fülkéjében állomásozó kezelők számára. Az elkövetkező hetekben újabb éleslövészeti teszteket végeznek, amelyek során 300 lövedéket lőnek ki Dél-Izraelben, és ezzel megkezdődik a sorozatgyártásra való áttérés.

„Figyelemre méltó teszteredményeket látunk, rendkívüli pontossággal”

– mondta Nati őrnagy a tüzérségi hadtesttől. „Most véglegesítjük a Sigma operatív doktrínáját, amely forradalmasítani fogja az IDF tüzérségi képességeit. Nincs még egy ilyen teljesen automatizált löveg a világon”.

Stratégiai váltásként az IDF azt tervezi, hogy a leszerelés helyett megtartja régebbi önjáró lövegeit, hogy a tartalékos egységek használják őket.

A Neokohn elsőként számolt be róla Magyarországon, hogy tavaly a német Rheinmetall és az izraeli Elbit Systems egy éleslövészettel egybekötött bemutatót tartottak a Sigmának. A bemutatóra egy dél-izraeli lőtéren került sor, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia és Magyarország magas rangú katonai tisztviselőinek jelenlétében, amely arra enged következtetni, hogy hazánk is az új löveg potenciális megrendelői között található.

(Neokohn nyomán Szent Korona Rádió)

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…

Hogyan semmisülnek meg a Leopárdok Ukrajnában?