Trükköznek a korhatárbesorolással a liberális szennycsatornák

Az NMHH több médiaszolgáltató, köztük az RTL és a Netflix ellen indított eljárást a téves korhatár-besorolások miatt. Az RTL “Való Világ” ismételten undorító és megalázó jeleneteket közvetített, miközben a Netflix LMBTQ buzulós tartalmakkal ,,szórakoztatja” a fiatalokat, trükközve a korhatárbesorolásokkal. Ez egyértelműen a fiatalok megrontását célozza, és felveti a kérdést: meddig engedjük, hogy ezek a liberális fertőző csatornák továbbra is rombolják a társadalmat?

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) három ügyben is a joghatósággal bíró társhatósághoz fordult külföldön bejegyzett médiaszolgáltatók által tévesen megválasztott korhatár-besorolás okán – adta hírül a szervezet. Mint írták,

a hatóság hivatalból vizsgálta a Való világ 12. szériájának július 18-i, 24 órás közvetítését az RTL+-on. A műsor nagy sajtóvisszhangot váltott ki amiatt, hogy a streamingcsatornán látható volt egy jelenet, amelyikben az egyik férfi játékos női játékostársával erőszakoskodott, ezzel megalázó helyzetbe hozva a nőt.

A hatósági ellenőrzés alapján – a magyar szabályozás szerint – felmerült az emberi méltóság, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő bemutatásának tilalmára vonatkozó rendelkezések sérelme. A hatóság értesítette a luxemburgi társhatóságot a vélelmezett jogsértésekről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

Trükközik a Netflix a korhatár-besorolással

A holland társhatósághoz a Netflixen elérhető Wednesday című sorozat 1. évad 1. epizódjával kapcsolatban fordult az NMHH.

Amennyiben ugyanis a médiaszolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, az érintett műsorszám a IV. korhatári kategóriába (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) sorolandó lenne, tekintettel az erőszakos jelenetek realisztikus és részletező ábrázolására, azonban az epizódot a médiaszolgáltató tizenhárom éven felülieknek ajánlott minősítéssel látta el.

A streamingfelületen ráadásul a korhatári kategória kizárólag akkor válik láthatóvá, amikor a felhasználó a műsorszám ikonjára kattint, holott a magyar szabályozás szerint a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen valamennyi műsorszám minősítését jól látható módon fel kell tüntetni.

Rossz korhatárba sorolt reklám

A cseh joghatóság alá tartozó AMC TV-n június 5-én 22 óra 32 perces kezdettel sugárzott, korhatáros reklámszpotot is tartalmazó reklámblokk esetében a képernyőn korhatárjelzés nem jelent meg, és korhatárra történő figyelmeztetés sem hangzott el, így a magyar szabályozás szerint a reklámszpotot formailag az I. korhatár-kategóriában („korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető”) tették közzé. Mivel azonban a műsorszám a hatósági ellenőrzés alapján az V. korhatár-kategóriába (tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott) tartozna, a hatóság értesítette a cseh társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

Balázsék is mulasztottak

Esetenként százezer, összesen háromszázezer forint megfizetésére kötelezte a Médiatanács a Rádió 1 szolgáltatóját. Mint azt megállapították,

a médiaszolgáltató háromszor sem tett időben eleget a Balázsék című műsorszám egy-egy adásával kapcsolatban annak a kötelességének, hogy jogsértés tényéről tájékoztató közleményt sugározzon,

amelyet a testület a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt, bírság kiszabása mellett rótt ki a médiaszolgáltatóra.

Homokos lett Nagy Sándor a Netflix új sorozatában

10 milliós bírság az RTL-nek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)