A fegyverhiányba bukott bele Kuleba?

Mint megírtuk, eléggé sokan lemondtak a napokban az ukrán vezetésből. A külügyminiszter abba bukott bele, hogy Zelenszkij szerint túl kevés fegyver érkezik. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Volodimir Zelenszkij elnök is részt vett a „Nép szolgája” frakció ülésén szeptember 4-én este. Ott beszélt az ukrán kormányválságról, s arról, hogy miért távozott több miniszter is a kormányból. Erről ír az Unian ukrán hírportál.

Zelenszkij külön részletezte Dmitro Kuleba lemondását, s annak okait. A sajtóinformációk szerint

az államfő úgy vélte, hogy a miniszterből hiányzik az energia a fegyverellátás előmozdításához.

Az egyeztetés témái között szerepelt egy új minisztérium létrehozása is, amely az országot elhagyó ukránok hazatérésével foglalkozik majd. A forrás szerint azonban ennek vezetőjét még nem választották ki – folynak az interjúk.

A Bloomberg egy, az ukrán vezetéshez közel álló forrást idézett, amely szerint Andrij Sibiga első külügyminiszter-helyettes lehet az új külügyi tárcavezető.

Kuleba előtt már benyújtotta lemondását több ukrán miniszter a parlamentnek: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője. A közlés szerint úgyszintén benyújtotta lemondását Vitalij Koval, az ukrán vagyonkezelő alap elnöke és Olha Sztefanisina európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Míg az elnökhöz közel álló törvényhozók és politikai elemzők a változásokról azt mondták a Kyiv Independentnek, hogy az átalakítás egy módja annak, hogy „új energiát” vigyenek a megfáradt kormányzati apparátusba, a Zelenszkijt kritizálók szerint ez inkább az Andrij Jermak által irányított elnöki hivatalról szól, amelynek célja, hogy még jobban megszilárdítsa a hatalmát.

Az ukrán kormányzati átrendeződés kapcsán sokatmondó, hogy a közelmúltban az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Soros családdal is találkozott. Az elnöki iroda hivatalos közlése szerint Jermak és Alexander Soros áttekintették az Ukrajnával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

31 Abramsből már 20 oda lett Ukrajnában

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)