Külföldi támogatásokkal erősítették a szélsőbaloldali Mércét

Az amerikai, holland és uniós forrásokból támogatott szélsőbaloldali Mérce portál jelentős összegeket kapott a 2024-es választásokra való felkészülés érdekében. A pénzeket többek között a Hivos Foundation, az Európai Unió és a Soros-egyetem biztosította, megerősítve a portál politikai és ideológiai hátterét, amely súlyosan káros külföldi ügynöki tevékenységnek minősíthető.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy Hivos Foundation nevű, LMBTQ-jogokat terjesztő szervezeten keresztül amerikai és holland és uniós költségvetési források érkeztek tavaly a szélsőbaloldali Mérce nevű portálhoz.

Az utóbbi mögött álló egyesület 2023-as beszámolója szerint a pénzeket kifejezetten a közelgő 2024-es választási évre hivatkozva kapták.

A holland kormány mindemellett külön is jutatott több mint hatmillió forintnak megfelelő összeget a dollármédiumnak, amely Brüsszeltől külön csaknem négymillió forintot, a Soros-egyetemtől pedig ötezer dollárt szerzett többéves időszakokra.

A Kettős Mérce Blog Egyesület 2023-as bevételei valamivel több mint hetvenmillió forintot tettek ki. Ez számottevő növekedés ahhoz képest, hogy 2018-ban még alig haladták meg a 33 milliót. A „minőségi ugrást” (az említettről kicsivel több mint 61 millióra) egyébként még a 2019-es önkormányzati választás évében sikerült végrehajtania a szervezetnek. Az az év Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztőjének és az egyesület elnökének életében is sorsfordító volt, hiszen Karácsony Gergely győzelmének köszönhetően Budapest főpolgármesterének hivatalában lett tanácsadó.

Jámbor 2008-ban alapította meg a Kettős Mérce című blogját, amiből 2017-re nőtt ki a Mérce. A felületes szemlélőnek mindkettő egy virtigli balos, marxista társadalomkritikai oldalnak tűnik. Furcsa módon az alapító az LMP aktivistájából és fizetett munkatársából az elsők között lett a kapitalizmust méltató Együtt–PM híve. Stílusosan ezt úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a „nemzetközi nagytőke neoliberális ágenseinek” szolgálatába állt, amint világossá vált, hogy az ökoszocializmus, vagyis az antiglobalista zöldbaloldal ideje még nem jött el. Amúgy az LMP-nél töltött éveire a honlapján így emlékezett vissza: „Voltam pártaktivista, juttattam be a semmiből pártot a magyar parlamentbe, voltam online és mozgósító koordinátora országos kampánynak az LMP-nél.” Jámbor szerint tehát ő juttatta be az LMP-t az országgyűlésbe.

A 2014-es fiaskó után civil szervezeteknél dolgozott, és saját – talán megint kiemelhetjük, hogy ismét szerénységről árulkodó – becslése szerint a 2000-es évek végéig visszanyúlóan több mint száz NGO munkáját segítette. Megfordult a Humán Platformnál, ahol Gulyás Márton is aktivista volt abban az időben, és ugyanakkor, 2017-ben sikerült a blogját portállá fejleszteni, amikor Gulyás bejelentette a Partizán és egy angolnyelvű csatorna indulását.

Aztán Jámbornak 2020-tól végre sikerült megállapodnia a főváros költségvetésért felelős általános főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus mellett, 2022-ben pedig országgyűlési képviselő lett.

Visszatérve az egyesületre – a szervezet vezetését 2020-ban vette át Papp Gáspár. Az ő nevével először egy 2013-as, a diáktüntetésekről szóló Vasárnapi Hírek-cikkben találkoztunk. Akkoriban filozófiát hallgatott az ELTE-n, valamint a Humán Platform és a Hallgatói Hálózat aktivistája volt.

Az interjú legérdekesebb része, amikor lényegében arról beszél, hogy az egyetemisták többségét eltartják mások, ezért olyan „bátrak”. A következőket mondta:

Szerintem azért a hallgatók lettek először igazán láthatóak, mert… kevésbé vagyunk egzisztenciális függésben.

Ami a Kettős Mérce blog finanszírozását illeti, a hetvenmilliós bevétel elenyésző része folyt be magánszemélyektől: például az szja-felajánlásokból 4,1 millió (kevesebb, mint 2022-ben), tagdíjból 13 ezer forint (szintén kevesebb, mint egy évvel korábban), miközben a főösszegük csaknem nyolcmillióval nőtt.

A támogatók között megtaláljuk az Európai Uniót, a Soros-egyetemet, a Holland Emberi Jogi Alapítványt és a Journalismfund.eu-t is.

A mércések beszámolójából érdemes kiemelni a Hivos Foundationtől kapott támogatást, amelyet kifejezetten az egyesületre írtak ki. A program címe szenzációs: „Stabilize Mérce after attacks, before election year GO OPEN 00.0105/578”. Az egyesület 2023-as beszámolója szerint a pénzeket kifejezetten a közelgő 2024-es választási évre hivatkozva kapták. A Hivos finanszírozói között az EU, az Egyesült Államok és Hollandia is szerepel.

A holland kormány mindemellett külön is juttatott több mint hatmillió forintot a szélsőbalos portálnak, amely Brüsszeltől egy másik csatornán csaknem négymillió forintot, a Soros-egyetemtől pedig ötezer dollárt szerzett többéves időszakokra.

Végül egy további idetartozó finanszírozási csatornát is érdemes bemutatni. Éppen egy évvel ezelőtt az Origó számolt be arról, hogy a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítványt lejárató anyagok elkészítését szintén sorosista forrásból fedezhette a hamis abúzusvádak miatt korábban rágalmazásért elítélt Kulcsár Árpád. A sajtómunkás maga írta ki a Facebookon, hogy egy határokon átívelő „nyomozás” erejéig szerződött a szélsőbaloldali Mércéhez 2023 elején, az ehhez biztosított fedezetet pedig az EU-nak (!) köszönte meg.

Az akció végül gellert kapott, amikor Szabó Tünde és Kulcsár Árpád fő forrása, egy Mónika nevű hölgy nyilvánosan kért bocsánatot a ferences szerzetestől a Facebookon, és azt írta:

Végre sikerült eltávolítani a mérgező embereket, akik a maga fejét akarták általam.

Sőt az Origó kérdéseire válaszolva a lejárató anyagok egyik szerzője, Szabó Tünde maga elismerte, hogy az ügyben írt cikkeik „nem a teljes igazságot tartalmazták”.

Hogy ezek után az uniós adófizetők pénzét visszafizeti-e az Átlátszó Erdély és a Mérce, arról egyelőre nem tettek bejelentést. Az azonban a fentiekből is látszik, hogy a Soros-féle finanszírozási csatornákat egyre gyakrabban és egyre több dollármédium, illetve dollárcivil esetében egészítik ki, illetve váltják fel mindannyiunk brüsszeli adóeuróival.

Jámbor András egyre jobban süpped bele antifa barátainak mocskába

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)