Szabadlábon Durov, de nem hagyhatja el Franciaországot

Bírósági felügyelet alá helyezték Pavel Durov Telegram-alapítót Franciaországban, nem hagyhatja el az ország területét, írja a BBC nyomán a 444 francia ügyészekre hivatkozva. Az orosz–francia állampolgárságú Durovnak, akit szerda este elvileg szabadon engedtek, hetente kétszer meg kell jelennie egy francia rendőrőrsön.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Durovot azzal vádolják, hogy a titkosított üzenetküldő alkalmazásával bűncselekmények elkövetését tette lehetővé. A férfi ellen a párizsi ügyészség indított vizsgálatot

  • szervezett bűnözői csoportok által folytatott tiltott tranzakciókat lehetővé tévő online platform működtetése,
  • a hatóságokkal való együttműködés megtagadása,
  • gyermekekről készült szexuális tartalmú képek szervezett terjesztésében való bűnrészesség miatt.

Kiváltképpen a harmadik pontban feltüntetettek alapjánn például Mark Zuckerbergnek is bíróság előtt kellene régen állnia, hiszen voltak olyan pedofil csoportok, amik majd egy évig működhettek szabadon a Facebookon bejelentések tömkelege után. Ezekről itt és itt írtunk.

A nyomozás alá helyezés nem jelent egyértelműen bűnösséget, és nem is feltétlenül vezet bírósági eljáráshoz. Jelzi ugyanakkor, hogy a bírák szerint az ügy eléggé megalapozott a nyomozás folytatásához.

Durov egyelőre nem nyilatkozott a fejleményekről. Ügyvédje szerint a Telegram minden tekintetben megfelel az európai digitális szabályozásnak, a moderálás pedig ugyanolyan normák alapján működik, mint más közösségi médiumok esetében.

Pavel Durov és Kafka, avagy a nyugati paranoia

Letartóztatták a Telegram alapítóját Franciaországban

(444 nyomán Szent Korona Rádió)