Hazánkban él a világ legöregebb fekete gólyája

A matuzsálemi korú fekete gólya fészkelő és táplálkozó helye is a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben található, bár előfordult, hogy már Izraelben is azonosították a madarat, vándorlása során.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Greenfo csapata lencsevégre kapta a világ legidősebb fekete gólyáját! Nehéz elhinni, de a madár már 21 éves, ezzel pedig ő a korelnök fajában, nincs tudomásunk ilyen idős, gyűrűzött fekete gólyáról. Pedig évről évre mennyi nehézséggel kell szembenéznie… Viharok, aszály, a vonulás megpróbáltatásai, az afrikai tartózkodás, ahol még a vadászokat is el kell kerülnie. De itt van, ráadásul a szokott helyén pillantották meg (Hajdú Tamás civil természetvédő és Nagy Gábor természetvédelmi őr). Kissé viharvert már. Látszik, hogy megviselték az évek a matuzsálemi korú, fokozottan védett madarat. Tollai kopottak, néhány lábujját is elvesztette már, gyűrűje is törött. Hogy hogyan, az örök rejtély marad…

Honnan ismerték fel, hogy ő az?

A színes gyűrűjéről. A madár 2003-ban, még fiókaként kapott jelölést Kalocsa Bélától Hercegszántón és a messziről leolvasható műanyag jelzés rengeteg adatot szolgáltatott azóta a gólyáról. Már 11-szer olvasták le az 5082-es számot, volt, hogy Izraelben. Ez is mutatja, milyen hasznos a színes gyűrű. Persze, arra senki sem gondolhatott, hogy ilyen sokáig ki kell bírnia a jelölésnek. Madarunk lábán már igen viseltes a gyűrű, hiányzik is belőle egy darab, de reméljük, élete végéig kitart és jövőre is leolvashatják idehaza a természetvédők. Bíznak benne, hogy viselője visszatér és így megtehetik majd.

Forrás: greenfo.hu

Az, hogy ennyi ideje visszajár, a gyakorlati természetvédelem sikere is, hiszen ez a fekete gólya sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe, ahol a fészkelő- és táplálkozóhelyek védelme eredményeként megfelelő életfeltételek várják. Ezért is fontos élő-, költőhelyének védelme, ami közös felelősségünk, sőt kötelességünk!

“Ha pedig jövőre is visszatér, akkor nevet is adunk a madárnak, ami a természetvédelemben nem megszokott dolog. De ez a madár megérdemli, hogy tavasszal szavazást indítsunk és nevet adjunk neki. Bízzunk benne, hogy megtehetjük, és utána nem csak 5082-esként emlegethetjük az ikonikus fekete gólyát.”

– fogalmazott Nagy Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatától.

A fekete gólya fokozottan védett madárfajunk. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

380 gramm gumiszalagot műtöttek ki egy gólyafióka gyomrából

Hatalmas “csúkot” akartak megenni a nyírlugosi cigányok

Mentett, védett madarakat tépett szét a kóbor kutya

(greenfo.hu nyomán Szent Korona Rádió)