Saját kódját írta át a kísérleti mesterséges intelligencia

Az AI Scientist egy ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia, amit egy japán kutatócsoport hozott létre az Oxford és a British Columbia egyetemek segítségével arra a célra, hogy elméleti tudományos kérdésekre próbáljon meg válaszokat keresni. Azonban amit eddig produkált az inkább volt meghökkentő, mintsem egy kapu a tudományos áttörésekhez.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az AI Scientist elvileg a tudományos kutatás teljes életciklusát képes volt végigvinni, kezdve onnan, hogy érdekes és új kutatási területet talál, ahhoz innovatív megoldási lehetőségeket, majd hipotetikus kísérleteket végez, azokból következtetéseket szűr le, és végül egy szöveges tanulmányban összefoglalja, mire jutott.

Az AI Scientist nem igazán produkált eget rengető eredményeket (a kutatást összefoglaló tanulmány egyik kritikusa konkrétan a „hulladék” szóval jellemezte, amit az MI összehozott – de amit a működése során produkált, az annál érdekesebb volt. Egy alkalommal például elrontotta saját magát azzal, hogy írt egy kódot, amiben a saját szoftverét indítja el, ezzel pedig végtelen újraindulási hurokba kergette az egész rendszert. Egy másik alkalommal túl sok ideig tartott, míg az általa kitalált kísérlet általa írt kódja lefutott, és ez beleütközött a saját programozói által adott időkorlátba. Erre reakcióképpen nem az általa írt kódot optimalizálta, hogy gyorsabban fusson, hanem belenyúlt a saját programjába, hogy átírja az időkorlátot.

A japán kutatók tanulmányokban azt írják, hogy a kísérletük rámutatott a mesterséges intelligencia önállósodásának veszélyeire. Bár az, hogy az MI „öntudatra ébred”, szakértők szerint továbbra is a Mátrix- és Terminátor-filmek scifi-kliséje, de a jelenlegi fejlettségi szint mellett is veszélyes lehet, ha egy mesterséges intelligencia felügyelet és ellenőrzés nélkül írhat, futtathat és módosíthat kódokat, akár a sajátját is. Arra figyelmeztetnek, hogy ilyen korlátozások nélkül, ha egy mesterséges intelligencia nem a külvilágtól izoláltan működik, akár rosszindulatú kódokat is létrehozhat, vagy megzavarhatja a kritikus online infrastruktúra működését – anélkül, hogy ez lenne a célja.

A bűnözők is rájöttek milyen jól lehet használni a mesterséges intelligenciát az internetes csalásoknál

Ferenc pápa: A mesterséges intelligencia félelmetes eszköz

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)