Egy 600 éves kardot mágneshorgásztak ki a Dunából

A legtöbb fiatal szaladt is volna haza vele, de ebben a fiúban volt egy kis becsület és ahelyett, hogy kiakasztotta volna a szobájába, inkább leadta a Budapesti Történeti Múzeumba a ránézésre is nagyon értékes és régi kardot.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy mágneshorgász találta meg azt a középkori kardot, mely restaurálás után akár még kiállítási darabbá is válhat. A fegyvert a Dunából fogta ki a horgász, melyet végül leadott az illetékes szerveknek.

A Blikk magazin írta meg, hogy a Budapesti Történeti Múzeum szakértőihez került a mágneshorgász, Kovács Erik által kihalászott 600 éves kard. A horgász a napilapnak elmondta, hogy rendszeresen dobja mágnesét a Dunába annak reményében, hogy különböző fémtárgyakat találjon. Egyik alkalommal horgászta ki a középkori kardot. A fegyver szinte teljesen ép állapotban van, Kovács elmondása szerint mindössze 15-20 centiméter hiányzik belőle, valamint a markolat egy része.

“Aznap a Duna budapesti szakaszának egy olyan részére mentem, ahol ritkán szoktunk találni bármit is. Ám úgy gondoltam, megpróbálom, hátha szerencsém lesz. Ugyanis, ha valamit mégis sikerül kifogni, akkor az általában jelentős lelet. Ahogy most is így történt.”

– mondta Kovács a Blikknek, majd hozzátette, hogy egy muzeológus barátja tanácsára döntött úgy, hogy leadja a talált tárgyat.

“Végül a Történeti Múzeumba vittük be leadni, hiszen az ilyen tárgyakat nem tarthatjuk meg, bár persze örültem volna neki, ha otthon lehetne a szekrény tetején. Még pénzt sem kapok érte, viszont annak nagyon örültem, s rendkívül jólesett, hogy megköszönték, amiért bejelentettem, mit találtam.”

A restaurálásra váró 600 éves kard (Forrás: blikk.hu)

Kiderült, hogy egy középkori kardról van szó, ám a szakértők még mindig dolgoznak azon, hogy minél pontosabban meghatározzák keletkezésének idejét és körülményeit. A restaurálás akár hónapig is tarthat, ám a befejeztével akár még ki is állíthatják a kardot.

Ellopták a több ezer éves kardot, ami a híres Roland lovagé, előtte pedig egy angyalé volt

Keresztet találtak egy avar kori sírban régészek Csákberényben

Különleges régészeti leletet találtak az egykori visegrádi királyi palota feltárásánál

(Hamuesgyemant.hu nyomán Szent Korona Rádió)