Ukrajna betörése a kurszki területekre tönkretette a Katar közvetítésével zajló titkos béketárgyalásokat

Az ukrán betörés az oroszországi Kurszki területre kisiklatta a Moszkva és Kijev közötti titkos, Katar közvetítésével zajló tárgyalásokat, amelyek egy „részleges tűzszünet” útját kövezhették volna ki – jelentette szombaton a Washington Post forrásokra hivatkozva.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy meg nem nevezett diplomata azt mondta a lapnak, hogy mindkét fél delegációkat akart küldeni Dohába, hogy tárgyaljanak egy olyan mérföldkőnek számító megállapodásról, amely leállítja az energetikai infrastruktúrára mért, egymást pusztító csapásokat. Amikor azonban az ukrán csapatok a múlt héten nagyszabású támadást indítottak orosz terület ellen, a tervezett tárgyalások kétségessé váltak – írja a lap.

A Post egyik forrása szerint orosz tisztviselők elhalasztották a találkozót, a Kurszki terület elleni támadást „eszkalációnak” minősítve.

Egy meg nem nevezett diplomata azonban azt állította, hogy Oroszország „nem fújta le a tárgyalásokat, azt mondták, adjanak időt nekünk”.

Az infrastrukturális csapások megszüntetéséről szóló tárgyalások már két hónapja folynak – jelentette a lap, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozó előtt már csak kisebb részleteket kell kidolgozni a megállapodásból. A megbeszélésekben részt vevők közül egyesek állítólag még azt is remélték, hogy előkészíthetik az utat egy szélesebb körű megállapodáshoz, amely véget vethet a konfliktusnak.

Kijevben azonban magas rangú tisztviselők szkeptikusabbak voltak a tárgyalásokkal kapcsolatban, és legfeljebb 20 százalékra becsülték a siker esélyét – írta a Washington Post. Miután Oroszország úgy döntött, hogy időt kér, az ukrán küldöttség állítólag ettől függetlenül Dohába akart utazni, de Katar elutasította ezt, mivel nem látta értelmét egy ilyen egyoldalú formátumú tárgyalásnak.

A Post megjegyezte, hogy ukrán tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy az ország képes lesz-e túlélni a telet, ha Oroszország továbbra is támadja az energetikai infrastruktúráját. Kijev májusban úgy becsülte, hogy Ukrajna energiakapacitásának akár 50%-a is kiesett.

„Egyetlen esélyünk van arra, hogy átvészeljük a telet, mégpedig az, ha az oroszok nem indítanak újabb támadásokat a hálózat ellen”

– mondta a Washington Post egyik forrása.

Egy orosz akadémikus azonban azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a kurszki behatolás után nem lesz kedve alkut kötni Kijevvel. Az orosz vezető szerint lehetetlen bármilyen béketárgyalás Ukrajnával mindaddig, amíg az „válogatás nélküli csapásokat mér a civilekre vagy megpróbálja fenyegetni az atomenergetikai létesítményeket”.

Ukrajna és Oroszország legutóbb 2022 tavaszán Isztambulban folytatott béketárgyalásokat. Bár a tárgyalások kezdetben előrelépést hoztak, később összeomlottak, Moszkva pedig az akkori brit miniszterelnök, Boris Johnson beavatkozását okolta, aki állítólag azt tanácsolta Kijevnek, hogy folytassa a harcot.

Zelenszkij terrorista gépezetté alakította Ukrajnát az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint

Putyin visszavonta Ukrajnának tett nagyvonalú békeajánlatát a kurszki támadás után

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)