Változások a KRESZ-ben: Fókuszban a gyalogosok, kerékpárosok és e-rollerek

A KRESZ felülvizsgálata zajlik, melynek keretében a szabályalkotók külön figyelmet fordítanak a gyalogosok, kerékpárosok és elektromos rollerek használóinak biztonságára. A változások között szerepel a kerékpáros körzetek kialakítása, a kötelező bukósisak-viselés bevezetése, valamint a jogosítványhoz kötött e-rollerek megjelenése.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az építési és közlekedési miniszter, Lázár János tavaly júliusban jelentette be, hogy megkezdik a KRESZ, vagyis a közúti közlekedési szabályok átfogó felülvizsgálatát. A kezdeményezés hátterében a gyorshajtásból fakadó balesetek és a megváltozott közlekedési viszonyok állnak, melyek miatt az évtizedekkel ezelőtt megalkotott szabályrendszer már nem megfelelő. A munkacsoportok célja, hogy 2025. március 31-ig kidolgozzanak egy olyan javaslatcsomagot, amelyet a kormány az Országgyűlés elé terjeszthet.

A változások fő fókuszában a gyalogosok, kerékpárosok és az elektromos rollerek állnak. A tervezett módosítások célja, hogy növeljék a közlekedés biztonságát, különösen a védtelen közlekedők, azaz a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők számára. Az egyik legfontosabb újítás, hogy a kerékpárosok számára kerékpáros körzeteket hoznak létre, ahol szabadon közlekedhetnek a menetiránynak megfelelő sávban, míg a gépjárművek csak korlátozottan, alacsony sebességgel hajthatnak be.

A szabályozásban újdonságként jelenik meg a kerékpárosok számára kötelezővé váló bukósisak-használat, amelyet fokozatosan vezetnének be. Kezdetben a 14 év alattiak számára lenne kötelező, de idővel minden kerékpárosnak viselnie kellene. Ezzel párhuzamosan az elektromos rollerekre is új szabályok vonatkoznának: a kisebb teljesítményű rollerekre a kerékpáros szabályok, míg a nagyobb, 1000 watt feletti motorral rendelkező rollerekre a segédmotoros kerékpárok szabályai vonatkoznának, ami jogosítványhoz és kötelező biztosításhoz kötné használatukat.

A tervezett módosítások közé tartozik továbbá a gyalogosok elsőbbségének megerősítése a gyalogátkelőhelyeken. Az új szabályozás szerint a gyalogosnak már akkor is elsőbbsége lesz, ha a szándéka egyértelmű, tehát ha a zebra előtt várakozik, és nem feltétlenül kell lelépnie a járdáról, hogy elsőbbséget élvezzen.

Az új KRESZ emellett szabályozza a kerékpáros-átkelőhelyek kialakítását is, amelyeken a kerékpárosoknak külön elsőbbséget biztosítanak, hasonlóan a gyalogátkelőhelyekhez. Ugyanakkor a kerékpárosoknak is lesznek új kötelezettségeik, például az átkelőhelyekhez közeledve kötelező lesz lassítaniuk.

A változtatások célja, hogy a közlekedési szabályok jobban igazodjanak a mai közlekedési viszonyokhoz, és nagyobb biztonságot nyújtsanak a legvédtelenebb közlekedőknek. Az új szabályozás várhatóan jelentős hatással lesz a városi közlekedésre, de a cél, hogy mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok és a modern mikromobilitási eszközök használói számára biztonságosabbá váljon az úthasználat.

Teljesen megújul a KRESZ

(Szent Korona Rádió)