Nyomást gyakorol az EU a normalitást védő törvény miatt Bulgáriára

Michael O’Flaherty, az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra kérte Rumen Radev bolgár elnököt, hogy ne írja alá azt a törvényt, mely kitiltaná az LMBTQP-lobbit az iskolákból. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Bulgária parlamentje pár napja fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja az LMBTQP propagandát az iskolákban és az óvodákban. Az új törvény értelmében az oktatási intézményekben tilos „a nem hagyományos szexuális irányultsághoz vagy a biológiai nemtől eltérő nemi identitáshoz kapcsolódó eszmék és nézetek közvetlen vagy közvetett propagálása, népszerűsítése és bátorítása”.

O’Flaherty az X-en (korábban Twitter) azt írta, „mélységesen aggasztja” a törvény, és „a hatóságoknak fel kell lépniük az LMBTI emberekkel szembeni diszkrimináció és ellenséges retorika ellen, többek között a közelgő választások előtt is”. Arra kérte az elnököt, hogy vétózza meg a törvényt.

LMBTQP szervezetek augusztus 15-ére tüntetést szerveznek, melynek keretében felszólítanák az elnököt a törvény megvétózására.

A bolgárok is korábban megkezdték a buzilobbi elleni harcot: 2023 februárjában például a helyi legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a transzneműek többé nem jogosultak arra, hogy az betegségüknek megfelelően megváltoztassák a nemüket a személyi okmányaikban.

Nem unalmas a bolgár közélet: Sorra esnek szét a nagy pártok

(Humen nyomán Szent Korona Rádió)