Hezbollah megint megrakétázta Izraelt, Irán fenyegetőzik

A Hezbollah vasárnap éjjel rakétákat lőtt ki Izrael északi része felé, miközben a zsidó haderő továbbra is magas készültségben van a Hamász egyik vezetőjének, Haníjének múlt havi meggyilkolását követően várható esetleges iráni megtorlás miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Hezbollah dél-libanoni fegyveresei által Izraelre kilőtt rakéták a gázai háború kitörése óta szinte mindennapossá váltak, mivel egyre nagyobb a félelem egy iráni támadás lehetőségétől, amely szélesebb regionális konfliktusba torkollhat.

A Hezbollah legutóbbi sortüze a gázai palesztinok támogatására és a dél-libanoni izraeli csapások megtorlására jött válaszul − közölte a militáns csoport közleményében. A libanoni állami Nemzeti Hírügynökség jelentése szerint a dél-libanoni Márub városára mért izraeli csapás 12 embert, köztük hat gyermeket sebesített meg – írta meg a CNN.

Mintegy 30 rakétát lőttek ki Libanonból − tájékoztatott az Izraeli Védelmi Erők (IDF), hozzátéve, hogy néhány rakéta nyílt területre zuhant, és nem okozott sérülést. Korábban vasárnap az IDF közölte, hogy nem változtak a lakosságnak szóló figyelmeztetések egy lehetséges iráni válaszcsapásról.

Mindkét fél a másik támadását várja

„Az IDF és a biztonsági szervek figyelemmel kísérik a közel-keleti fejleményeket, különös tekintettel Iránra és a Hezbollahra, és folyamatosan értékelik a helyzetet” − mondta Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti és túsztárgyalások közvetítői a héten újabb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a harcoló feleket tárgyalóasztalhoz ültessék, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy a konfliktus regionális háborúvá válhat.

Vasárnap Barak Ravid, a CNN politikai és külpolitikai elemzője arról számolt be, hogy két forrás szerint az izraeli hírszerzés értékelése szerint az iráni erők támadást tervezhetnek „napokon belül, még az augusztus 15-i túszmegállapodásról szóló tárgyalások előtt”. A helyzet „még mindig képlékeny”, és a belső vita folytatódik Iránban. Az iráni döntés azonban változhat.

Egyre fontosabb a közvetítők szerepe

A védelmi miniszter egy irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjárót rendelt a Közel-Keletre, és felgyorsította egy repülőgép-hordozó csapásmérő csoport kivezénylését a térségbe egy Izrael ellen várható iráni támadás előtt − közölte a Pentagon vasárnap esti közleményében.

Miközben Irán és a Hezbollah támadásának veszélye fenyeget, az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom vezetői csütörtökön közölték, hogy ezen a héten előterjeszthetik az általuk „végső áthidaló javaslatnak” nevezett javaslatot, amelyben sürgetik Izraelt és a Hamászt, hogy kössenek tűzszünetet és túszalkut a Gázai övezetben. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala megerősítette, hogy Izrael küldöttséggel vesz részt a tárgyaláson.

Hétvégén izraeli források tájékoztattak, hogy egyiptomi és katari közvetítők szerint Jahja esz-Szinvár Hamász-vezető tűzszüneti megállapodást akar. A Hamász vasárnap közölte, hogy arra kérte a közvetítőket, hogy egy olyan tűzszüneti tervet hajtsanak végre, amely korábbi tárgyalásokon alapul, amelyeket Joe Biden és az ENSZ Biztonsági Tanácsa terjesztett be.

Irán: “kifizetődő várni a válaszcsapással, mert a bizonytalanság az izraeliekben félelmet szül”

(Index nyomán Szent Korona Rádió)