Nem csökken az ukrán menekültek száma

Az ukrán–magyar határszakaszon csütörtökön 7406-an, a román–magyar határszakaszon pedig 8014-en léptek be Magyarországra, többségük Ukrajnából érkezett. Az állandó menekültáradat nagy terhet ró az ország gazdasági és szociális rendszerére, miközben Ukrajnának hatalmas érvágás az állampolgárainak az elmenekülése, hiszen a legtöbben nem is akarnak visszatérni.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az ukrán–magyar határszakaszon 7406-an léptek be Magyarországra csütörtökön, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 8014-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 88 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben. A helyzetet annyi még árnyalja, hogy a kilépők között vannak olyanok, akik csak meglátogatják külföldön élő rokonaikat, de utána hazatérnek. Erről pontos adatokat nem közöt a Rendőrség.

Növekvő terhek Magyarország számára

Az ukrajnai menekülthullám nem csökken, ami egyre nagyobb terhet ró Magyarországra. A folyamatos menekültáradat miatt az ország gazdasági és szociális rendszere is egyre nagyobb nyomás alá kerül. Ami a leg aggasztóbb, hogy nem csökken a menekültek száma. Feltehetjük a kérdést, mi lesz ha az oroszok valahol áttörik a frontot? Még durvább pánikra és menekülthullámra számíthatunk.

Az illegális határátlépések száma is növekszik, ami tovább bonyolítja a helyzetet. A menekülő férfiak tömege még inkább fokozza a problémát, hiszen nem csak a menekültügyi rendszert terheli meg, hanem a biztonsági kihívásokat is növeli, és jelzi, hogy az ukrán társadalom egy része egyáltalán nem érzi magáénak ezt a háborút.

Társadalmi és gazdasági kihívások

Ukrajnában a háború tovább súlyosbítja a demográfiai válságot. 2023 januárjában az ukrán lakosság létszáma 37,6 millió fő volt, de a háború következtében több mint 7 millióan hagyták el az országot, és 5,3 millióan váltak belső menekültekké. A becslések szerint Ukrajna lakossága 2052-re akár 31%-kal is csökkenhet, a legpesszimistább forgatókönyvek szerint​.

Az ukrajnai konfliktus és az abból fakadó menekülthullám tehát nemcsak humanitárius, hanem komoly társadalmi és gazdasági kihívások elé is állítja az országokat. Az illegális határátlépések kezelése, a menekültek ellátása és integrációja mind olyan feladatok, amelyek megoldása sürgető és összetett feladatokat jelent a hatóságok számára.

Fontosabb a migráns a németek számára mint az ukrán menekült

(Szent Korona Rádió)