Itthon általános a kiállás a nőket megalázó helyzet ellen

A 2024-es Párizsi Olimpián komoly botrányt kavart, hogy két férfinak született versenyző, Imane Khelif Algériából és Lin Yu-ting Tajvanból, női kategóriákban indultak, és ezzel szemben nőkkel boxoltak. Mindkét sportolót korábban kizárták a női világbajnokságról, mert nemi alkalmassági teszten megbuktak, de ennek ellenére engedélyezték számukra a részvételt az Olimpián​. Hazánkban szerencsére még egészséges annyira a társadalom, hogy senki nem nézi jó szemmel, ezt a nőket megalázó állapotot. Mondjuk egy szóra azért megemlíthetnénk azt is, hogy a box amúgy nem a női hivatás betetőződése, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy a nemi teszteken korábban megbukott férfi most a párizsi olimpián engedélyt kapott, és versenyezhet a női ökölvívókkal!

– kezdte új közösségimédia-bejegyzését Tuzson Bence.

Az igazságügyi miniszter a napokban közfelháborodást kiváltó ügyre reflektált. Miszerint az olimpián indulhat egy olyan női bokszoló, akit tavaly kitiltottak a női boksz vb-ről, mert magas tesztoszteronszinttel rendelkezik és mert található a szervezetében XY-kromoszóma – normális esetben ez a férfiakra jellemző, a nőknek két X-kromoszómájuk van. Imane Khelif szombaton Hámori Lucával is ringbe száll, ami ellen a Magyar Ökölvívó Szövetség tiltakozott.

Hogy fordulhat az elő, hogy egy férfi nőket ver, visszaélve biológiai adottságaival, erejével!? Ez nem valódi győzelem, ez méltatlan a sporthoz, megalázó és igazságtalan a nőkkel, a női versenyzőkkel szemben!

– emelte ki az államtitkár.

Majd a női jogvédő szervezetekhez fordult.

Kérem a most érthetetlen módon hallgatag női jogvédő szervezeteket, hallassák a hangjukat és tegyenek meg mindent nőtársaikért, álljanak ki értük, tiltakozzanak!

Még Gyurcsány is kiakadt

Gyurcsány Ferenc is reagált az esetre a Facebook-oldalán. „Még Gyurcsánynak is sok a nők között bokszoló férfi. Ha igaz, hogy egy versenyző biológiai értelemben férfi, akkor elég nehéz elfogadni, hogy bármire is hivatkozva a nők között versenyezzen. Ez az egész így nagyon nagy disznóságnak tűnik, kétszeresen is. Egy: ez egész egyszerűen nem fair, nem méltó az olimpia eszméjéhez. Kettő: Csak arra jó ez a tisztességtelen helyzet, hogy a homoszexualitásról és transzneműségről folyó vitát még jobban elmérgesítse” – írta Gyurcsány Ferenc. Arra kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy teremtsen egyértelmű helyzetet: biológiai férfi biológiai férfivel, biológiai nő biológiai nővel mérje össze erejét​.

Az ügy kapcsán több politikai szereplő és szervezet is megszólalt, hangsúlyozva a sport tisztaságának és igazságosságának fontosságát, valamint a biológiai különbségek figyelembevételét a versenyek során.

Transznemű ellen kell kiállnia a magyar olimpikonnak

(Szent Korona Rádió)