Most már biztos – Megérkeztek az első F–16-osok Ukrajnába

Sokáig tartott még Ukrajna kikönyörögte a gépeket de úgy látszik mostanra megszánta őket a nyugat. Volodimir Zelenszkij ezektől a repülőktől várja a csodát. A kérdés, hogy mennyit érnek a vadászgépek az oroszok ellen.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A The Times jelentése szerint Ukrajna hat amerikai F–16-os vadászgépet kapott Hollandiából. Erről számolt be az RBC Ukraine hírportál. A hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva megjegyezte, hogy a hollandoktól érkező gépeket hamarosan továbbiak követik Dániából. Az ukrán légierő egyelőre nem kívánta kommentálni ezt az információt.

Egy évvel ezelőtt tett ígértet Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia, hogy több mint 60 F–16-os vadászgépet szállít Ukrajnának.  A repülőgépek száma azonban jelenleg „csekély”, és nem világos, hogy az ukrán pilóták, akik az elmúlt hónapokban nyugati kiképzést kaptak, tudják-e már használni a harci gépeket, vagy a folyamat hosszabb időt vesz majd még igénybe. Az is kérdés, hogy hány vadászgépet tudnak egyáltalán bevetni az ukránok, a kevés kiképzett pilóta miatt.

Amíg Kijev hallgat, Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter megerősítette, hogy Ukrajna megkapta az első F–16-osokat.

F–16-osok Ukrajnában. Egy másik lehetetlen dologról derült ki, hogy teljesen lehetséges

 – írta szerdán az X-en a tárcavezető.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő pedig azt mondta, hogy a szállítást befejezték. Az ukrán kormány viszont nem erősítette meg a repülőgépek átvételét. Kijev hónapok óta könyörög a nyugati szövetségeseinek az F–16-osokért, mondván, hogy szükség lenne azokra az Oroszország elleni háborúban.

Ukrán illetékesek szerint az országnak legalább 130 darab F–16-os vadászgépre lenne szüksége az orosz légierő semlegesítéséhez. Ennek csupán töredékével rendelkezik jelenleg Kijev, legalábbis erről ír a nemzetközi sajtó.

Az orosz pilóták elárulták mennyire tartanak az ukrán F-16-osoktók

Érkeznek a “megváltó” F-16-osok Ukrajnába

( Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)