A rendőrség és a börtönök is súlyos forráshiánnyal küzdenek

A magyar költségvetési intézmények adóssága riasztó mértékeket öltött: 79,9 milliárd forintra rúg, és bár ez elmarad a márciusi csúcstól, még mindig messze meghaladja az elmúlt évek átlagát. Az egészségügy mellett most már a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is komoly anyagi gondokkal küzd, ami aggasztó jele a kormányzati forráshiánynak és a pénzügyi irányítás hiányosságainak. Az adósság legnagyobb része a Belügyminisztérium alá tartozó intézményeknél halmozódott fel, ami még súlyosabbá teszi a helyzetet, hiszen az államháztartás hiánya már most is túllépte az éves tervet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Jelenleg 79,9 milliárd forintra rúg a költségvetési intézmények lejárt és kifizetetlen adóssága, és ez ugyan jelentősen elmarad a márciusban mért történelmi csúcstól, ami 134 milliárd forint volt, viszont bőven meghaladja az elmúlt tíz évek átlagát.

Bár az utóbbi időben sok szó esett arról, milyen forráshiánnyal küzd az egészségügy, milyen komoly tartozásokat halmoztak fel a kórházak, a lap szerint más területeken is komoly problémák vannak: immár évek óta a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is komoly adósságot görget maga előtt. Mégpedig olyannyira, hogy míg az elmúlt években a nagy adósok listájának élére szinte kizárólag kórházak kerülhettek, a mostani adósságrendezés után a dobogón csak rendőri szervek vannak.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint míg a börtönök 4,2 milliárdos adóssággal küzdöttek, a rendőrség 23,3 milliárd forintnyi kifizetetlen adósságot halmozott fel. A legnagyobb terhet pedig nem az Országos Rendőr-főkapitányságnál, még csak nem is a legnagyobb, vagyis a fővárosi kapitányságnál tartja nyilván a kincstár – a listát a különleges műveletekért is felelős Készenléti Rendőrség vezeti. A Népszava által közölt adatok szerint míg 2024 májusában 4258 millió forint volt a szervezet felhalmozott adóssága, júniusra ez 4749 millió forintra nőtt.

Hozzátették: az adósságállomány 96 százaléka a Belügyminisztérium költségvetési intézményeinél keletkezett, hiszen az egészségügyet is a BM felügyeli. Ezenfelül még szabad szemmel látható tartozást a kormányhivataloknál tartott nyilván az Államkincstár – június végén ez az összeg 1,5 milliárd forint volt –, ami költségvetési szempontból nem jelentős tétel, meg sem látszana az összeg kifizetése a költségvetés hiányában, amely június végén már meghaladta a 2656 milliárd forintot, az egész évre tervezett deficit 105,6 százalékát.

Pindúr pénzű pandúrok – Nem tud fizetni a Rendőrség az igazságügyi szakértőiknek

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)