Már csak ők hiányoztak: anarchista székely mozgalom jelent meg

Tiltakozó akciót szerveznek erdélyi magyar fiatalok a 33. Tusványos szombati napjára, hogy a kultúra átpolitizálása ellen tüntessenek. A Szabad Székely Mozgalom tagjait fel lehet majd ismerni pólójukról, a fekete alapon megjelenő szimbólumok értelmezését a közönségre bízzák – írta meg a Telex. Érdekes, hogy ilyenkor “fiatalokról” van szó, mindenféle jelző nélkül, pedig egyértelmű, hogy anarchista felforgatókról van szó, akikből a székelyek köreiben is akad, mint a példa is mutatja.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Telex cikke változatlanul:

Szombaton tíz órától “erdélyi magyar fiatalok” egy csoportja fekete alapú anarchista és Trump öklére is hajazó, de valójában régi munkásmozgalmi jelképpel ellátott pólóban fog akciózni Orbán Viktor magyar miniszterelnök éves beszéde alatt Tusnádfürdőn.

Az erdélyi és székelyföldi egyetemek egyetemistáiból és végzettjeiből álló Szabad Székely Mozgalom felhívta a figyelmet az akciójára, de ebből nem sok minden derült ki, ezért megkerestük a szervezet egyik képviselőjét, Juhász-Boylan Pált, hogy akciójukról beszámoljon.

Juhász-Boylan Pál szerint a Mozgalom azokat az egyre növekvő létszámú székelyföldi fiatalokat képviseli, akiknek elegük van Székelyföld kiárusításából és lejáratásából az „orbánista maffiakormány” által.

Elmondása szerint a mozgalom tagjai Tusványos alatt Szabad Székely Mozgalom logójával ellátott stickereket ragasztanak ki a fesztiválon belül és környékén, de csak az Orbán-koncert alatt fognak a SZSZM-es pólójukban színre lépni. A mozgalom logójának szimbólumrendszerét az eredeti székely zászlót jelképező piros-fekete színeken túl a Szabad Székely Mozgalom képviselője nem szerette volna kommentálni, az értelmezést a közönségre bízza.

Juhász-Boylan Pál szerint ők nem egy agresszív akciót terveznek, mert már így is eléggé egymásra vannak uszítva a Tusványos alatt a román pártok által felbujtott tüntetők és résztvevők (illetve az őket szétválasztó csendőrök). „Elég az az ocsmányság, ami le fog menni a nagyszínpadon, és már folyik napok óta a különböző előadások alatt. Mi nem politikai vitába szeretnénk most keveredni, hanem megmutatni a jelenlétünkkel azt, hogy Székelyföld lejáratásával és kiárusításával nem mindenki ért egyet” – jelentette ki a Szabad Székely Mozgalom képviselője.

Szerinte Tusványos csak az egyik, de talán a legnagyobb hazai példa arra, hogy „a békemissziója közepette a híres-neves politikus elérkezik ide, és felhasználja az egész eseményt arra, hogy a saját narratíváját tolja”, de Magyarországon és már Kolozsváron is 1001 ilyen példát találunk. „Szeretnénk beazonosítani ezeket a példákat, hogy a politikai befolyást a kulturális eseményekből el tudjuk távolítani előbb vagy utóbb” – tette hozzá.

Kik ők, és mi ellen tiltakoznak?

A Szabad Székely Mozgalom a szabad székelyföldi gondolkodás, alkotás és kultúra képviseletének a jegyében jött létre. „Az utóbbi időben egyre inkább az az érzésünk, hogy a művészeteket és a szabad alkotásnak a támogatását korlátozzák, a kultúrát politikai célokra használják fel, különösen Magyarországon, de a romániai magyarok körében is, miközben egyre kevesebb az emberi szabadság” – indokolta kiállásukat Juhász-Boylan Pál. Hozzátette, tusványosi kiállásukkal, tiltakozásukkal szeretnék felhívni a figyelmet a jelenségre, és ezáltal megakadályozni, hogy a Magyarországon bejáratott gyakorlat Erdélyben tovább terjedjen.

Az elsősorban egyetemistákból és az egyetemet frissen végzett fiatalokból álló mozgalom tagjai „itthon”, azaz Erdélyben és/vagy Székelyföldön képzelik el az életüket, de anélkül, hogy valamelyik párt diktálná nekik, hogy mire figyeljenek, vagy mire ne figyeljenek oda, hogy kiket és mivel díjaznak, támogatnak. Nemcsak a művészeteket uralta le ilyenképpen a hatalmon lévő politikai elit, hanem tágabb értelemben a kultúra összes területén megfigyelhető ez, akár sportról, akár tegyük fel, gasztronómiáról van szó, kiderül, hogy a szervezett események át vannak itatva politikával, részletezte a tiltakozó akció szervezője, aki hangsúlyozta, a csoportba szerveződő fiatalok elutasítják, hogy a politikum kiárusítja a kultúrát és a szellemi energiát, a talpuk alól pedig eladják a nyersanyagokat és a földeket.

„Most már minden kulturális esemény a politikához kötődik. Erre egy jó példa a Tusványos is, ami valamikor szabadegyetemként indult, jelenleg csak másodsorban ifjúsági fesztivál, elsősorban politikai esemény, ahol nem mellesleg szégyenteljes politikai – és legutóbb fajelméleti – kijelentéseket tesznek, és ehhez felhasználják és lejáratják az egész székelységet. Közben folyamatosan élezik a feszültséget az itt együtt élő népek között. Ennek kapcsán azért még megjegyezném azt is, hogy szintén visszataszítónak találjuk azt az Európai Parlamenti választások előtt lefolyt uszító kampányt, amit az AUR és az RMDSZ pingpongozott egymás között, és mondanom sem kell, hogy kísértetiesen hasonlított a Fidesz-receptre. Az úzvölgyi katonai temető halottjai a sírjukban forognak, mert azon veszekednek fölöttük, hogy ki kihez tartozik. Ott már eléggé egyenlő mindenki” – zárta mondanivalóját frappánsan Juhász-Boylan.

2017 óta nem volt példa arra, hogy az Orbán-beszéd alatt erdélyi magyarok tiltakozzanak. Akkor Ladó Andrea aktivista fütyülte ki a magyar miniszterelnököt, és bár akcióját a Facebookon is meghirdette, senki nem csatlakozott hozzá, mi több, amikor a helyszínen belefújt a sípjába, akkor a körülötte lévő férfiak a földre teperték az orbáni politika ellen tiltakozó nőt.

(Telex)