Kamala Harris azonnali tűzszünetet követel, illetve hogy Izrael hagyja békén a palesztinokat és vonuljon ki Gázából

Az izraeli miniszterelnök csütörtökön találkozott Kamala Harris-szel. Az alelnök előterjesztette elképzeléseit: ki kell vonulnia Izraelnek Gázából, hogy a palesztin nép “gyakorolhassa a szabadsághoz, méltósághoz való jogát”. Mindez jól is hangzana, ha ezután közvetlenül nem jelentené ki, hogy a Hamász egy borzalmas terroristaszervezet és Amerika támogatja Izrael Irán elleni harcait.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izrael teljesen kivonul Gázából, amint visszakapta a túszokat – jelentette be Kamala Harris. Az izraeli koalició jobbszárnya ellenzi az elképzelést és kormányválságot helyez kilátásba.

Harris 6 perces sajtónyilatkozata szerint az egyezség két fázisból áll majd.

„Mindenkinek, aki tűzszünetet követel, és mindenkinek, aki békére vágyik azt üzenem, hogy látom és hallom őket”

– mondta az alelnök, aki várhatóan a demokraták elnökjelöltje lesz az idei választásokon Donald Trump ellenében.

Harris újra kifejezte Washington optimizmusát a megmaradt 115 izraeli túsz sorsáról, noha a Hamász korábban azt közölte, hogy nem tud biztos információval szolgálni a foglyok számáról és hollétéről.

„Reményteljes mozgások zajlottak a tárgyalásokon, hogy megállapodás szülessen az egyezségről”

– mondta Harris, utalva arra a háromfázisú javaslatra, amelyet Joe Biden amerikai elnök május 31-én terjesztett elő a Fehér Házban.

„A megállapodás első szakasza teljes tűzszünetet hozna, beleértve az izraeli hadsereg kivonását a gázai lakossági központokból”

– jelentette ki Harris.

A második szakasz

„A második lépésben az izraeli hadsereg teljesen kivonulna Gázából, ami az ellenségeskedés végleges befejezéséhez vezetne”

– jelentette ki az alelnök.

„Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen, és úgy érjen véget, hogy Izrael biztonságban van, minden túszt szabadon engednek, véget ér a palesztinok szenvedése Gázában, és a palesztin nép gyakorolhatja a szabadsághoz, méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát”

– mondta. Megígérte, hogy mindig gondoskodni fog arról, hogy Izrael képes legyen megvédeni magát, beleértve Iránt és az Irán által támogatott milíciákat, köztük a Hamászt és a Hezbollahot.

„Sokszor elmondtam, de érdemes ismételni: Izraelnek joga van megvédeni magát, és az, hogy ezt hogyan teszi, számít.”

Az alelnök ezután azt hangsúlyozta, hogy a Hamász egy „brutális terrorszervezet”, amely elindította a gázai háborút október 7-én.

Ennek ellenére azt mondta, a háború hatása a palesztinokra nézve Gázában pusztító.

„Kifejeztem a miniszterelnök úrnak is komoly aggodalmamat a gázai emberi szenvedés mértéke miatt, beleértve túl sok ártatlan civil halálát. Nem fogok hallgatni”

– mondta az alelnök, akinek nyilatkozataira fokozott figyelem terelődik Joe Biden elnökjelölti visszalépése óta.

Az izraeli-palesztin konfliktus megoldásával kapcsolatban Harris kijelentette, hogy továbbra is elkötelezett a kétállami megoldás mellett. Arra sürgette az amerikai közvéleményt, hogy „emlékezzenek arra, hogy a gázai háború nem bináris kérdés”, és ismerjék fel a régió összetettségét.

„Mindannyian ítéljük el a terrorizmust és az erőszakot. Tegyünk meg mindent, hogy megakadályozzuk az ártatlan civilek szenvedését. És ítéljük el az antiszemitizmust, az iszlamofóbiát és mindenféle gyűlöletet”

– jelentette ki Harris.

Korábban a nap folyamán Harris kemény hangú nyilatkozatban ítélte el a szélsőséges palesztinpárti mozgalmak akcióit az Egyesült Államokban, és ezek beszüntetését követelte. Az alelnök felháborodását jelezte azért is, hogy szerdán amerikai zászlókat égettek el a tüntetők, amikor Netanjahu beszédet mondott a Kongresszusban.

Veszélyben az izraeli kormánykoalíció?

A Ben Gvir fémjelezte szélsőjobboldali kormánycsoport azonnal jelezte, hogy elfogadhatatlan a bejelentett egyezség terve.

“Nem lesz fegyverszünet, jelölt asszony”

– üzente a biztonsági ügyekben is illetékes jeruzsálemi kormánytag. Más jobboldali kommentárok a túszok megöléseként vagy zsákutcaként jellemzik a tervezetet.

Ezt megelőzően Netanjahu személyes találkozón köszönte meg Joe Biden 50 éves barátságát, amit két cionista kapcsolataként jellemzett.

Kilépnek a kormányból az izraeli miniszterek a tűzszüneti terv elfogadása esetén

Trump az otthonában fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt

A hágai bíróság gyűjti az Izrael ellen és mellett felszólaló országok listáját

Biden megerősítette „megmásíthatatlan elkötelezettségét” Izrael iránt

(Euronews.com nyomán Szent Korona Rádió)