Nagy sebességű vonatokra támadtak Franciaországban – kik lehettek az elkövetők?

Szándékosan az olimpiai nyitóünnepség előtt érte a vonatokat támadás. A kérdés már csak az, hogy kik lehettek? Az Antifa vagy migránsok?

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A nagy sebességű vonatokat vették célba a szabotőrök – írta meg a CNN. A francia állami vasúttársaság, az SNCF szerint „nagyszámú vonatot eltereltek vagy töröltek”, és arra kértek „minden utazót, aki teheti, halasszák el az utazást, és ne menjenek el az állomásra”. Három vonal is érintett volt a támadásban, károk is keletkeztek, de volt olyan szabotázsesemény, amit sikerült meghiúsítani.

„Volt, ahol gyújtogattak az elkövetők”

– Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezérigazgatója pénteken azt mondta az újságíróknak, hogy a kábeleket – amelyek a mozdonyvezetők biztonságát őrzik – felgyújtották és szétszedték, de a hatóságok

„nem tudják, ki áll a cselekmények mögött”.

ne a Szajnán, hanem egy zárt, jól körülhatárolható és ellenőrzött helyszínen – mint eddig mindig az olimpiák történetében – rendezzék meg a nyári játékok megnyitóját. Macron elnök a nagyszabású elképzeléséről nem hajlandó lemondani, de most már, ha a terrorfenyegetettség nő, akkor szóba kerülhet a B terv.

A fennakadások pénteken negyedmillió, hétvégén további 800 ezer utast érintenek.

A sínek közelében keletkezett tűz miatt az Észak-Franciaországról Párizs felé tartó vonalon például hétfőig biztosan fennállnak a korlátozások, a sérült kábeleket egyesével kell ellenőrizni. A franciákat a britekkel összekötő Eurostar nagysebességű vonatjárat is járatokat törölt a francia vonalakon végrehajtott „összehangolt rosszindulatú cselekmények” miatt, a CNN-nek ők azt nyilatkozták, hogy az incidensek hatással voltak a Párizs és Lille közötti vonalakra.

Minderre ráadásul pár órával azelőtt került sor, hogy az olimpiai fáklya a megnyitó ünnepségre érkezett volna.

A francia sportminiszter, Amélie Oudéa-Castera, aki az olimpiai és paralimpiai játékokért is felel, közölte, hogy a vonatvonalak fennakadása „egyfajta összehangolt szabotázsnak” köszönhető, és a leghatározottabban elítélte a megdöbbentőnek nevezett támadásokat. Más francia tisztviselők is megerősítették, hogy a támadások szándékosak voltak, ezt támasztották alá az „időzítés, az illetők elmenekülése után talált furgonok (és) a helyszínen talált gyújtogatásra alkalmas anyagok”.

Az olimpia miatt eleve fokozottabb rendőri és katonai készültség van a fővárosban, most ebből irányítanak át a vasútállomásokhoz.
https://szentkoronaradio.com/blog/2024/07/16/ujabb-keses-tamadas-franciaorszagban-a-kongoi-migrans-egy-katonat-szurt-le/

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)