Egyre romlik a Budapesti aluljárók állapota

Budapest páratlanul szép város, ami joggal népszerű a külföldi turisták körében is. Azonban ha lemegyünk a földfelszín alá, akkor ennél jóval lesújtóbb képpel találkozhatunk. Az aluljárók nagyja pusztul, bezárt üzlethelyiségek, húgyszag és mocsokban fetrengő hajléktalanok között kell közlekednünk.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az elmúlt évtizedekben városszerte romlani kezdett az aluljárók állapota. Elsőként sorozatosan zártak be az aluljárókban található üzletek. Ezt követően hajléktalanok jelentek meg a fontosabb csomópontok mentén, tovább rontva a városképen. Így alakult ki a mai budapesti aluljárólátkép, amely sok helyen balkáni állapotokat tükröz.

Az összes aluljáró közül messze a Nyugati pályaudvar alatt található van a legrosszabb állapotban., ugyanis egyszerre okoz komoly gondot a szlömösödés, az üresen álló üzlethelyiségek és az utcán élő, illetve alkoholt és egyéb szereket fogyasztó személyek beköltözése.

Az aluljárórendszer sok helyen láthatóan gazdátlanná vált a tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt. Erre jó példák a Nyugati tér és a Westend bevásárlóközpont közötti átjáróban uralkodó áldatlan állapotok. Az aluljáróban rengeteg hajléktalan él, akik rendszeresen zaklatják a járókelőket.

 A nemrég felújított Blaha Lujza tér alatti terület sincs sokkal jobb állapotban. Az aluljárót ugyanis szintén ellepték a hajléktalanok és a kéregetők, akik megkeserítik a helyiek mindennapjait, illetve komolyan rontják a járókelők biztonságérzetét. Mindemellett az aluljárókban a korábban található üzletek sem vevőhívogatók, mostanra már csak az alacsony színvonalon működő szolgáltatóegységek voltak képesek nyitva maradni.

A Magyar Nemzet munkatársai Budapest fontosabb föld alatti csomópontjainak bejárásakor számtalan bezárt üzlethelyiséget találtak, többek között olyanokat is, amelyeket láthatóan még sosem használtak. Ez a helyzet a négyes metró számtalan állomásánál, amelyek még tízévesek sincsenek. A Móricz Zsigmond körtéren és a Keleti pályaudvarnál a legforgalmasabb helyeken kívül az üzlethelyiségek üresen állnak, miközben nap mint nap emberek tömegei sétálnak el előttük.

A két említett megálló közül az egyik vasúti csomópont is, azonban úgy látszik, hogy ez nem elegendő ösztönző a vállalkozóknak, akik láthatóan továbbra sem tapossák egymás sarkát az üresen maradt üzlethelyiségekért.

Azonban nem csak a négyes metró építése során létrehozott helyiségek állnak üresen. A Kálvin téren ugyanis már az aluljáró régebbi, frekventáltabb részeiről is elkezdtek kikopni az üzletek. A Blaha Lujza térhez hasonlóan itt is az jellemző, hogy a maradék működő üzlet a korábbiakhoz képest jóval alacsonyabb színvonalú; jellemzően pékségekről és kínai üzletekről van szó, amelyek a rohanó utazóközönség pillanatnyi igényeinek kielégítésére vannak szakosodva.

Szintén a négyes metró fejlesztésével párhuzamosan a Kelenföldi pályaudvaron is épült egy modern, a XXI. századi igényeket kielégíteni képes aluljáró, aminek eredeti funkciója az volt, hogy a metró kivezetését és a pályaudvar vágányait minél hatékonyabban kösse össze. Azonban ezzel párhuzamosan a területen egyfajta szlömösödés kezdődött, amelynek gócpontja maga az aluljáró és az az előtt lévő Etele tér, illetve az azzal párhuzamosan futó régi, mostanra feleslegessé és elhanyagolttá vált másik aluljáró, amelyet mostanra már messziről körbeleng a vizelet és a kiömlött alkohol szaga, jól szemléltetve a fővárosban lépten-nyomon egyre több helyen tapasztalható gazdátlanságot, leépülést.

Budapest útjai elestek

A patkányok városa lett Budapest?

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)