Szeptembertől nincs iskolai telefonozás

Végre megfegyelmezik a mobilkütyükre ráfüggött fiatalokat. A kormány szeptembertől szigorúan szabályozza, milyen tárgyakat lehet bevinni az iskolákba. Az új rendelet-tervezet értelmében az energiaitaloktól kezdve a késeken át a mobiltelefonokig számos eszközt tiltanak vagy korlátoznak, ezzel védve a tanulók biztonságát és egészségét, valamint megelőzve az erőszakos cselekményeket. Elég szomorú, hogy ezt már rendeletben kell szabályozni, nem a szülők tartják távolt a gyerekeiket ezektől a veszélyes, vagy nem az iskolába való dolgoktól.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Terjedelmes tiltólistával fegyelmezné meg a kormány a diákokat. Egy csütörtökön megjelent kormányrendelet-tervezet értelmében szeptembertől energiaitalt ugyanúgy tilos lesz bevinni az iskolába, mint kést vagy fegyvert, az okosórákat és mobilokat pedig egész napra elzárnák.

Tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz és minden olyan tárgy, amelynek a birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és végül minden olyan termék, amelyet 18 év alatti nem vásárolhat. Ez alapján tiltott tárgy lesz ősztől az iskolában többi között a csúzli, a rugóskés, a gázspray, az elektromos sokkoló, az alkohol- és dohánytermékek, valamint az energiaital is.

A másik, enyhébb kategóriába a használatában korlátozott eszközök tartoznak. Ennek minősülnek a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okos eszközök, vagyis

ősztől a mobilok és a laptopok mellett a digitális vagy analóg fényképezőgép, a diktafon, az okosóra és e-könyv-olvasó is elzárásra kerülhet a tanítás idejére.Ezeket az eszközöket az általános iskolákban, gimnáziumokban és szakgimnáziumban az egész tanítási nap, a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt, az alapfokú művészeti iskolákban  a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt, a szakiskolákban a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt tilos lesz használni. A tiltás az összes évfolyamra vonatkozik.

Az elektronikai eszközök esetében a kormány annyi engedményt tesz, hogy a tanuló igazgatói vagy tanári engedélyével magánál tarthat vagy használhat ilyen eszközöket, de ezt az engedményt adó pedagógusnak vagy intézményvezetőnek rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben.

A tervezetben szereplő indoklás szerint a tiltások a köznevelési intézményekben „az egyes erőszakos cselekmények megelőzését, valamint a tanulók testi, lelki egészségének megóvását” szolgálják.

A kormány egy júniusban elfogadott törvény alapján szerzett felhatalmazást arra, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.

Egy brit iskola meglépte, amit mindenkinek kellene: tanidő alatt nem lehet okostelefon a gyerekeknél

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)