Egy brit iskola meglépte, amit mindenkinek kellene: tanidő alatt nem lehet okostelefon a gyerekeknél

A brit médiahatóság szerint a gyerekek 97 százalékának van saját mobiltelefonja 12 éves korára. Egy brit iskola meglépte, amit mindegyiknek kellene: az okoskütyüket elveszik az iskolai tanidő alatt, helyette olyan telefont adnak a gyerekeknek, amin csak telefonálni tudnak, ha szükség lenne rá.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A brit Eton College azután döntött az okostelefonok iskolai használatának betiltása mellett, hogy a brit kormány februárban erre lehetőséget teremtett.

Az elmúlt bő egy évben az egyik legfontosabb kérdéssé lépett elő az oktatásban, hogy a diákok használhassák-e a tanulmányaikhoz a mesterséges intelligenciát (MI). Míg az egyik vélekedés szerint az MI oktatást jól kiegészítő eszközként használható, addig mások úgy gondolják, a segítségével megírni egy beadandót nem több puszta csalásnál.

Az MI megérkezésével a háttérbe szorult egy másik kérdés, amivel kapcsolatban továbbra sincs konszenzus: mit kezdjenek az iskolák az okostelefonokkal? Tiltsák a használatát az intézményen belül, vagy hagyják meg a diákoknál, esetleg emeljék be egyfajta oktatási segédeszközként. Ezzel kapcsolatban az egyik legismertebb brit magániskola, a bentlakásos Eton College drákói szigort alkalmaz: megtiltja a tanulóknak az okostelefon használatát.

A készülékeket tiltó szabályozás szeptemberben lép majd életbe. A döntés hátterében az az iránymutatás áll, amit a brit kormány adott ki még februárban, és ami lehetővé teszi, hogy az iskolák maguk döntsék el, hogyan viszonyulnak az okostelefonokhoz

– írja a CBS News.

Az Eton elsőéves hallgatóinak szüleit levélben tájékoztatja majd az iskola. Ezek szerint a 13 éves diákoknak haza kell vinniük a készüléket, miután a SIM-kártyájukat áttették az iskola által biztosított Nokia telefonokba. Ezekkel csak telefonálni és szöveges üzenetet írni lehet.

Az iskola szóvivője szerint az intézmény folyamatosan felülvizsgálja az okostelefonokra és más készülékekre vonatkozó szabályozását, hogy megtalálja az egyensúlyt a technológia jelentette előnyök és kihívások között.

A brit médiahatóság, az Ofcom szerint a gyerekek 97 százalékának van saját mobiltelefonja 12 éves korára.

Egy angliai iskola nagyot álmodott – okos eszközök nélküli, egész napos iskolával javítanák a Z generációt

Végre rájöttek: 13 éves korig tiltanák az okostelefon használatot a franciák

Nagy előre lépés lehet az online gyermekvédelemben: az EU iránymutatásokat szab a techcégeknek

(Hvg.hu nyomán Szent Korona Rádió)