AfD-s politikus a Compact betiltásáról: eljöhet az idő, hogy nem lesz szabad újságírás Németországban

Július 16-án a német kormány betiltotta az egyik legnagyobb jobboldali, kormánykritikus magazint, a Compactot. Az AfD türingiai vezetője, a szókimondó stílusáról ismert Björn Höcke is megfogalmazta a véleményét – olvasható a Magyar Jelenen.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

“Mindenkinek joga van véleményét szóban, írásban és képben szabadon kifejteni és terjeszteni, valamint általánosan hozzáférhető forrásokból szabadon tájékozódni. A sajtószabadság, valamint a rádión és filmen keresztüli tudósítás szabadsága garantált. Cenzúra nem történik.”

– idézi Höcke az alaptörvény 5. cikkét.

– 2024. július 16-án betiltottak Németországban egy jól ismert, kormánykritikus magazint. Pedig már eddig is hatalmas nyomás nehezedett a nagykereskedőkre, hogy megakadályozzák a forgalmazását. A havi példányszám legutóbb 40 000 példány volt, az online tévécsatornának pedig 350 000 feliratkozója volt a YouTube-on – részletezi.

– A sajtószabadságnak a Szövetségi Köztársaság történetében egyedülálló csapására Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter egy trükköt alkalmazott: egyesületté nyilvánította a GmbH-t, azaz a COMPACT céget, majd egyesületi joggal betiltotta a magazin. Erre a német bíróságokon nincs precedens, így még várni kell, hogy ez a megközelítés jogilag megállja-e a helyét. Valójában az alaptörvény kirívó megsértése, de ez a kormányban soha senkit nem zavart – folytatja.

– Jürgen Elsässer főszerkesztő eredetileg a politikai baloldalról származik, ez érződik is a lap hangulatából. Míg a konzervatívok gyáván elhatárolódnak és “finom taktikát” alkalmaznak, ő egy “forradalmi” közösség mentalitását hozta magával a jobboldali táborba. Nála saját táborának összetartása – minden belső ellentéttől függetlenül – előtérben van. Erre példát mutatott kis cégével: Ha egy aktivista politikai elkötelezettsége miatt elvesztette állását, Elsässer új megélhetést keresett számára. Ez az önkép tette őt az első számú gyűlölet célpontjává az Antifa között – és ide tartozik jelenlegi belügyminiszterünk is – nyomatékosítja.

– A Jürgen Elsässer elleni támadás mindannyiunkra hatással lesz. Ha ezek a módszerek sikeresnek bizonyulnak az ő esetében, a szabad újságírás többé nem lesz lehetséges Németországban”

– összegzi.

Német szólásszabadság: betiltottak egy hazafias havilapot

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)