Izrael továbbra se ad autonóm területet a palesztinoknak, inkább kiirtaná őket

Az izraeli parlament nyilatkozatot fogadott el szerda éjjel, és ebben állást foglalt a független palesztin állam létrejötte ellen. A miniszterelnök, Benjámin Netanjahu nem vett részt a szavazáson.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A kneszet hatvannyolc igen és kilenc nem szavazattal elfogadott nyilatkozata ellenzi a palesztin állam létrehozását a Jordán folyótól nyugatra, vagyis az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia területén minden körülmények között, még egy esetlegesen Izraellel folytatott tárgyalásos rendezés részeként is.

A lépést az izraeli kormánykoalíció pártjainak tagjai mellett támogatta több jobboldali ellenzéki képviselő is. Nem volt jelen a szavazáson Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Jaír Lapid vezette centrista, ellenzéki Van Jövő párt.
Igennel szavazott Beni Ganz centristának tekintett Nemzeti Tábor pártjának elnöke és három képviselője. Nemmel voksoltak a szociáldemokrata Munkapárt és az arab pártok törvényhozói.

A helybenhagyott szöveg szerint a palesztin állam létrehozása „Izrael földjének szívében” „egzisztenciális veszélyt jelentene Izraelre és polgáraira”, állandósítaná a palesztin-izraeli viszályt és destabilizálná a térséget. Az indoklás szerint Palesztina megalakulása után

„csak rövid idő kérdése lenne, amíg a Hamász átvenné a palesztin államot, és radikális iszlám terrorbázissá változtatná azt, és együttműködne az iráni vezetésű tengellyel Izrael felszámolásán”.

Az elfogadott parlamenti deklarációnak nincs jogi ereje. A lépés néhány nappal előzte meg Benjámin Netanjahu amerikai útját. Jeruzsálem a közeli napokban várja a hágai Nemzetközi Bíróság véleményét a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés jogszerűségéről.

Az izraeli kormányfő februárban megakadályozott egy hasonló kezdeményezést, így a palesztin államiság kategorikus ellenzése helyett akkor arról szavaztak, hogy Izrael Palesztina „egyoldalú” kikiáltását ellenzi.

Persze a cionista államot a legkevésbé sem érdekli, hogy ők maguk azok, akik évtizedek óta irtják a palesztin népet, akik már 1967 óta küzdenek a függetlenségükért, amikor erőszakosan megszállta Izrael a maradék területüket is és azóta is “ellenőrzése” alatt tartja. Október 7-én ez alól a megszállás alól törtek ki a palesztin szabadságharcosok, és azóta is küzdenek szabadságukért.

A Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy hagyja abba Rafahban a népirtást

A zsidók őrjöngenek: Írország és Spanyolország is elismerheti az önálló Palesztinát

(Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)