A bíróság kimondta: Von der Leyen jogszerűtlenül takargatta a vakcinaszerződések részleteit

Az Európai Bizottság elnöke szempontjából a legrosszabb pillanatban jött a bírósági megerősítés: Ursula von der Leyen jogilag aggályosan kezelte a Covid-oltások szerződéseit. Csütörtökön újraválasztásáról dönt az Európai Parlament.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Európai Unió Bírósága ma úgy döntött, hogy az Európai Bizottság nem biztosított „kellően széles körű hozzáférést” a nyilvánosság számára a Covid-19 vakcinaszerződésekhez, és szabálytalanságokat talált a dokumentumok egyes részeinek szerkesztésére vonatkozó indoklásában – írja a Politico.

Az ítéletet egy nappal a döntő szavazás előtt hozták meg: Ursula von der Leyennek csütörtökön 361 európai parlamenti képviselő támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy ismét megerősítsék az Európai Bizottság élén.

Az ügyet a Zöldek európai parlamenti képviselőinek egy csoportja terjesztette elő, akik a Bizottság és a Covid-19 vakcinagyártók közötti 2021-es megállapodás megértése érdekében hozzáférést kértek a vakcinaszerződésekhez és bizonyos kapcsolódó dokumentumokhoz.

A Bizottság csak részben volt hajlandó betekintést adni bizonyos szerződésekbe, kereskedelmi érdekek védelmére és adatvédelmi okokra hivatkozva.

Az EP-képviselők ezután bíróság elé vitték az ügyet.

Szerdán az EU legfelsőbb közigazgatási bírósága úgy döntött, hogy a Bizottság azon döntése, miszerint a szerződések egyes szakaszait nemes egyszerűséggel kivágják a publikált verzióból, „szabálytalan”. Megállapította, hogy a Bizottság „nem bizonyította, hogy az említett záradékokhoz való szélesebb körű hozzáférés ténylegesen aláásná az említett vállalkozások kereskedelmi érdekeit”.

Az uniós választások miatt felfüggesztették a Pfizer-Leyen elleni vizsgálatát

Dagad a botrány az EU ügyeletes fenyegetőzője körül

( Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)