Urbanizáció?! Aszfalton 62 celsius-fok, erdőben 29 fok

Egy friss Facebook-bejegyzés ismét rámutat arra, mennyire fontos, hogy ne aszfaltozzon le mindent az ember, és ne vágja le mindenhol a füvet.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kevesebb mint egy nap leforgása alatt több mint 1300-an osztották már meg azt a nyilvános Facebook-bejegyzést, ami jól mutatja, hogy milyen komoly jelentősége van annak – különösen a kánikula és a hőségriadó idején –, hogy egy adott területen van-e árnyékot adó fa, bokor, esetleg le nem vágott füves rész.

A leírás szerint a bejegyzést készítő Mocsári Balázs július 15-én hétfőn délután 15 órakor mérte meg egy hőkamera segítségével, hogy a különböző, városi területeken milyen hőmérsékleti értékeket lehet mérni Heves vármegyében. Nem meglepő módon a napsütötte aszfalt volt a legforróbb, míg a legalacsonyabb értéket az árnyékos-füves részen lehetett mérni. Az már sokkal megdöbbentőbb, mekkora különbség mutatkozott a két terület között: előbbinél 62,1 Celsius-fokot, utóbbinál 27,5 Celsius-fokot mutatott a készülék, vagyis

a két érték között 34,6 Celsius-fok volt a különbség.

De még a napos, füves területen is 35,1 és 55,6 Celsius-fok közötti értékeket lehetett mérni. Ehhez képest a sűrű növényzettel borított erdős részen a maximális hőmérséklet 29,2 Celsius-fok volt.

Már az is sokat jelent, ha az aszfaltot beárnyékolja valami, ebben az esetben ugyanis maximum 38,46 Celsius-fokot lehetett mérni, és az árnyékos-füves részen is csak 32,7 Celsius-fok volt a maximum.

Mivel a fenti értékeket településen kívül mérték, így nem nehéz elképzelni, hogy a város leaszfaltozott és térkövezett felületein még ennél is rosszabb a helyzet.

„Érthető már, hogy városban miért fontos a rengeteg növényzet, és miért nem kell levágni mindenáron és gyomirtózni a füves területeket, hanem kánikulában igenis hagyni, hogy a növény tudjon védekezni, ha már mi emberek ezt nem tesszük! A természet tudja a dolgát, alázattal, tisztelettel és megbecsüléssel kell felé fordulnunk!”

– írta bejegyzésében a felhasználó.

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)