A Microsoft azt is tiltja, hogy beszélj a Gázában élő rokonaiddal

Minden Microsoft szolgáltatáshoz elveszítik a hozzáférésüket azok a palesztinok, akik Gázába intéznek Skype hívást. Undorító, hogy egy tech multi minden gond nélkül korlátozza azokat, akik szeretnék a kapcsolatot tartani a hozzátartozóikkal.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A palesztinok körében népszerűnek számít a Skype, ugyanis külföldről – például az Egyesült Államokból – a hagyományos mobilszolgáltatókkal Gázába telefonálni költséges, a kizárólag internetalapú megoldások pedig Gázában nem mindig működnek a háború miatt. A Skype fizetős verziója azonban egy költséghatékony megoldásnak számít, ráadásul a telefonhívások Gázában a hagyományos mobilhálózatokon csörögnek ki, így internetkimaradás esetén is elérhetők az ott élő emberek.

Az Egyesült Államokban élő Salah Elsadi ugyanakkor áprilisban azt tapasztalta, hogy egyszerűen kizárták a Skype-ból – sőt, minden szolgáltatásból, mely a kapcsolt Microsoft Hotmail (Outlook)-fiókjához tartozik.

Ez súlyos csapás, főleg egy 15 éve használt fiók esetében; Elsadi elmondása szerint a banki szolgáltatásaihoz sem fér hozzá, lévén az is ehhez az e-mailhez volt kapcsolva. A Microsoft annyit közölt csak vele, hogy megsértette a felhasználási feltételeiket – de hogy pontosan melyeket, azt nem fejtették ki. A férfi elmondása szerint nagyjából 50 formanyomtatványt kitöltött, és sokszor próbálta hívni is a céget, eddig eredménytelenül.

A BBC szerint Salah Elsadi messze nincs egyedül ezzel: a brit közmédia 20 külföldön élő palesztinnal beszélt, akik ugyanerről számoltak be – de a valós szám ennél is magasabb lehet. Az érintettek úgy gondolják, a Microsoft tévesen a Hamász terrorszervezet tagjaiként azonosíthatta őket, ám állítják: semmi közük hozzá.

A Microsoft a brit közmédia érdeklődésére nem adott konkrét választ, csupán annyit közölt: nem blokkolnak hívásokat, vagy tiltanak ki felhasználókat régiós okokból, csak amiatt, ahonnan (és ahová) telefonálnak – csak ha felmerül valamilyen csalárd tevékenység gyanúja. Az érintetteknek a fellebbezést ajánlották.

Bill Gates kötelezővé tenné a digitális diktatúrát jelentő elektronikus személyazonosítást

Jön a mesterséges intelligencia alapú Windows

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)